Linkovi

Na “Tomorrow’s Children” Pete Seeger i pjeva s djecom sutrašnjice


Na “Tomorrow’s Children” Pete Seeger i pjeva s djecom sutrašnjice
Na “Tomorrow’s Children” Pete Seeger i pjeva s djecom sutrašnjice

Za djecu, Seeger pjeva i snima već više od 50 godina, ali ovakav album – s punom suradnjom djece – nije još napravio nikada. Za “Tomorrow’s Children” Seeger kaže: “Budućnost cijele ljudske rase u rukama je djece... stoga sam osjećao da je to bila jako važna suradnja.”

Sudjelovanje! To je rezime cijelog mog rada, cijele moje karijere.

Radilo se o radničkim pravima ili o pokretu za građanska prava ili o ekološkim pokretima... jedan od vodećih glasova dugo je već onaj političkog aktivista i legendarnog folk-glazbenika Petea Seegera. Od Boba Dylana do Brucea Springsteena... na stotine glazbenika svoje korijene vuku upravo iz Seegerova rada.

Već blizu osam desetljeća Pete Seeger inspirira generacije poklonika svojim pjesmama o miru i slobodi u svijetu, građanskim i ljudskim pravima, društvenoj pravdi, zaštiti okoliša. Kroz pjesmu i zajedničko pjevanje, vjeruje on, možemo naučiti ono što ne bismo možda ni na koji od drugih načina. Moć pjesme Peteu Seegeru je dobro poznata. U svojoj 91. godini Seeger je izdao novi album. Na njemu, bardu se pridružuju djeca....

Godine 2008., kad je njegov album “At 89,” s pjesmama o ekologiji, aktivizmu, ekonomski motiviranim ratovima i ugroženosti ljudske rase, dobio nagradu Grammy, u kategoriji najboljeg tradicionalnog folka, Pete Seeger je počeo redovito odlaziti u osnovnu školu u Beaconu, u New Yorku, gdje i sâm živi, da bi slušao učiteljicu četvrtog razreda Tery Udell koja je djecu učila o njegovoj voljenoj rijeci Hudson kroz pjesmu. A gdje je pjesma, tu je i Pete Seeger!

Pjevale su se neke njegove (“Turn, Turn, Turn,” “Quite Early Morning”), neke tradicionalne (“We Shall Not Be Moved,” “River Song”), a tekstove su za neke napisala sama djeca; malo-pomalo, susreti su postajali pravi festivali pjesme, a Pete bi djecu, sada poznatu pod imenom “Rivertown Kids,” katkada poveo sa sobom na neki od lokalnih nastupa i događaja. Sve je to neizbježno dovelo i do snimanja pjesama sada na albumu “Tomorrow’s Children, Pete Seeger with the Rivertown Kids and Friends” (prijatelji su neki drugi folk-glazbenici), u izdanju Appleseed Recordings, nezavisne folk diskografske kuće koja u svom katalogu ima niz “društvenopolitički svjesnih glazbenika,” starije i mlađe generacije.

Za djecu, Seeger pjeva i snima već više od 50 godina, ali ovakav album – s punom suradnjom djece – nije još napravio nikada. Za “Tomorrow’s Children” Seeger kaže: “Budućnost cijele ljudske rase u rukama je djece... stoga sam osjećao da je to bila jako važna suradnja.”

“We Sing Out” jedna je od pjesama za koje su riječi, u ovom slučaju na melodiju Toma Paxtona, napisala djeca. “Pjevamo da bi nam se glasovi čuli, ne možemo još glasovati, ali možemo glazbeno zboriti.”

“Rivertown Kids” i zbore o pitanjima od važnosti – globalnom zatopljenju, zagađivanju, zelenoj energiji... Pjevaju, čime potvrđuju i da prihvaćaju vrijednosti ekološkog upravljanja i društvene pravde, i o “Solartopiji,” u pjesmi koju su pod tim nazivom napisali Pete Seeger, pjevač, gitarist i jedan od dvojice producenata albuma David Bernz (drugi je Dan Einbendero, te autor/aktivist Harvey Wasserman. Seegeru i djeci iz Beacona pridružuju se još i Dar Williams i David Bernz...

Pete Seeger djecu uči “folk procesu” - kako starim pjesmama dati nove riječi, prilagoditi ih novonastalim situacijama, da bi ta glazba ostala sadržajna i relevantna. Kao ona koju je on napisao u čast Martina Luthera Kinga, a nedugo nakon događaja od 11. rujna 2001. Seeger djecu uči nenasilju, u “Take It From Dr. King.”

”Nasilje samo hrani mržnju; tama tamu ne može istisnuti, to samo svjetlo može učiniti; mržnja mržnju ne može istisnuti, to samo ljubav može učiniti.”

Pod tutorstvom Seegera, “Rivertown Kids” su uživali i u učenju jedne dobro poznate na španjolskom jeziku, “De Colores,” o mnogim bojama. Zbog svog simbolizma, dugo su je godina koristili Cesar Chavez i United Farm Workers Union u njihovoj borbi za pravedan tretman farmerskih radnika svakog porijekla...

Pete Seeger je u svakoj od 19 skladbi albuma, bilo kao vokalist ili pripovjedač, bilo na bendžu ili gitari. Neukrotivi Seeger nastavlja raditi ono u čemu je cijelog života bio najbolji - kroz glazbu širiti ideje, komunicirati, društveno komentirati, poticati na akciju i usput - zabaviti.

I budući da je “budućnost cijele ljudske rase u rukama djece,” na djecu i prenosi vlastito načelo koje je cijelog života vjerno slijedio: Misli globalno, djeluj lokalno!

“Solartopia” je pjesma o mogućnostima ekološki čistog svijeta; “The River Flows Both Ways” i “Down by the River” – o prirodnoj ljepoti rijeke, vrijednoj čuvanja...

BP je ponudio veliku svotu Seegeru za dozvolu da jednu od njegovih pjesama koristi u jednoj od svojih TV-reklama za poboljšanje imidža, nakon izlijevanja nafte u vode Meksičkog zaljeva. Kompanija je dobila veliko “Ne!” od Petea Seegera.

XS
SM
MD
LG