Linkovi

Predsjednik Obama u Torontu poziva na koordiniranje ekonomskog oporavka


Američki predsjednik zatražio je od članica skupina G-8 i G-20 da ne koče svoju potrošnju jer ona, po njemu, stimulira gospodarski rast. Ključne europske zemlje – Njemačka, Britanija i Francuska – kao i Kanada, usredotočile su se, međutim, na smanjivanje zaduženosti i smanjenje proračunskog manjka

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će raditi na promicanju rasta i jačanja globalne ekonomije na summitu skupina G-8 i G-20 u Kanadi. Američki čelnik – koji je danas doputovao na summit u Torontu - izjavio je da nedavna financijska kriza pokazuje da su svjetske ekonomije „neraskidivo“ povezane te da države moraju koordinirati napore i financijske reforme koje će pomoći globalnom ekonomskom oporavku. Predsjednik Obama dao je ovu izjavu prije polaska za Toronto.

Pred početak summita, domaćin skupa, kanadski premijer Stephen Harper pozvao je svjetske čelnike da poduzmu korake po pitanju nekih od najhitnijih globalnih problema. No, države se razilaze oko toga koji bi problemi trebali imati prioritet.

Američki predsjednik zatražio je od članica skupina G-8 i G-20 da ne koče svoju potrošnju jer ona, po njemu, stimulira gospodarski rast. Ključne europske zemlje – Njemačka, Britanija i Francuska – kao i Kanada, usredotočile su se, međutim, na smanjivanje zaduženosti i smanjenje proračunskog manjka.

XS
SM
MD
LG