Linkovi

Na sjeveru Engleske ukrajinski civili postaju vojnici


Instruktori britanske vojske podučavaju ukrajinske vojnike tehnikama ratovanja u rovovima u tajnoj vojnoj bazi na sjeveru Engleske, 16. februara 2023.
Instruktori britanske vojske podučavaju ukrajinske vojnike tehnikama ratovanja u rovovima u tajnoj vojnoj bazi na sjeveru Engleske, 16. februara 2023.

Stotine ukrajinskih muškaraca jurišalo je u četvrtak na sjevernu Englesku u vojnim vježbama, neki od više od 10.000 poslanih u Britaniju tokom prošle godine da ih pretvore u vojnike u ratu protiv Rusije.

Pod paskom snaga iz Britanije, Švedske, Danske, Holandije i Norveške, između ostalih, Ukrajinci pet sedmica uče o zakonima oružanih sukoba, urbanog i rovovskog ratovanja, naoružanja i medicine na bojnom polju.

Britanska vlada saopštila je u četvrtak da ima za cilj da udvostruči broj predavača u 2023. na 20.000, na nekoliko lokacija širom zemlje.

Ovaj potez je dio povećanja podrške Ukrajini, nakon što su se zvaničnici NATO saveza sastali prethodnog dana da planiraju dodatnu pomoć Kijevu. Britanija šalje 14 tenkova Challenger i još stotine projektila.

Jedan od regruta, 48-godišnji ukrajinski proizvođač namještaja koji se naziva Nick, rekao je prije godinu dana da nije mogao zamisliti da će pohađati lekcije iz ratovanja na sjeveru Engleske.

"Moraću da iskoristim to znanje da zaštitim našu zemlju jer u Ukrajini danas ima mnogo krvi i neko mora da zaštiti domovinu", rekao je on preko prevodioca.

Obuka na 'zapadnjački način'

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, rekavši da mora zaštititi govornike ruskog od progona i spriječiti zapadnu NATO alijansu da iskoristi Ukrajinu da ugrozi sigurnost Rusije.

Kijev i njegovi zapadni saveznici, uključujući Britaniju, kažu da su to neutemeljeni izgovori za ničim izazvan rat za otimanje teritorije.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace je u srijedu rekao da Britanija obučava ukrajinske vojnike da se bore na više "zapadnjački način" i koriste manje municije od tradicionalnog sovjetskog načina borbe.

Vojnici uče pucati, boriti se po kućama

Na poligonu za rovovsko ratovanje, gdje su ukrajinski muškarci u borbenoj opremi trčali kroz blatnjave tunele i guste šume s puškama koje pucaju u prazno, desetar britanske vojske, koji je odbio reći svoje ime, rekao je da Ukrajinci uče od najboljih svjetskih snaga.

"Siguran sam da će kada se vrate moći da prežive i efektivno pobijede," rekao je on.

Program uključuje i urbano ratovanje, gdje muškarci obučavaju kako se bore u običnim kućama i civilnim objektima, te vježbanje gađanja.

Nick, ukrajinski vojnik, rekao je da će se vratiti u Ukrajinu s samopouzdanjem.

"Mislim da ćemo svi biti spremni da se vratimo, jer smo Ukrajini zaista potrebni, vojnici koji će se zalagati za Ukrajinu", rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG