Linkovi

Na Sajmu automobila u Detroitu Chevrolet Volt proglašen Automobilom godine za Sjevernu Ameriku


Thomas Stephens, zamjenik direktora General Motorsa za globalne operacije, prihvaća nagradu Automobil godine za Sjevernu Ameriku, za model Chevrolet Volt, na Sajmu automobila u Detroitu, savezna država Michigan 10. siječnja 2011.
Thomas Stephens, zamjenik direktora General Motorsa za globalne operacije, prihvaća nagradu Automobil godine za Sjevernu Ameriku, za model Chevrolet Volt, na Sajmu automobila u Detroitu, savezna država Michigan 10. siječnja 2011.

Radi se o dobroj vijesti za General Motors, koji je vlasnik Chevroleta i koji je nedavno izašao iz bankrota

Chevy Volt može prevaliti 64 kilometra na baterijski pogon prije nego benzinski generator počne puniti bateriju kako bi se automobilom moglo prijeći više od 450 kilometara. General Motors vjeruje da će nova generacija Volta moći prevaliti i više jer će imati novu bateriju s dvostruko više akumulirane energije.

General Motors upravo je potpisao sporazum s vladinim istraživačkim laboratorijem Argonne o uporabi nove litijske baterije. Predsjednik GM-a John Lauchner kaže da ovaj potez donosi velik potencijal za čitavu liniju modela General Motorsa koji imaju električnu komponentu:

"Neovisno o tome radi li se o automobilima isključivo na električni pogon, onima kojima takav pogon služi za produžavanje radijusa ili pak vozilima na hibridni pogon, nova baterijska tehnologija dosta znači."

General Motors sad će biti u mogućnosti koristiti novi kompozitni katodni materijal u kombinaciji s litijskim i manganskim oksidima u njegovim litijskim ionskim baterijama. Nova baterija može pohraniti u sebi dvostruko više napona nego konvencionalna lituijska ionska baterija. Nova baterija mogla bi značajno produžiti udaljenost koju automobil može prijeći s jednim baterijskim punjenjem te smanjiti trošak čime bi električni automobili postali atraktivniji potrošačima koji žele energetski učinkoviti prijevoz. Lauchner kaže da nova tehnologija puno obećava:

"Ovo je vjerojatno najbolji katodni materijal koji postoji. Mi bismo voljeli uključiti novu tehnologiju u sljedeću generaciju automobila General Motorsa diljem svijeta."

Tome se nada i Mohamed Alamgir, direktor istraživanja za LG Chem, kompaniju koja opskrbljuje General Motors električnim baterijama i koja je također potpisala sporazum s istraživačkim laboratorijem Argonne. On kaže da se trenutno gradi nova tvornica koja će početi s proizvodnjom novih baterija 2012. No Alamgir dodaje da se nova tehnologija još uvijek usavršava:

"Pokušavamo povećati razinu energije i životni vijek baterije te smanjiti trošak. To možemo ostvariti unapređivanjem kemijskog dijela baterije."

Nova kompozitska katoda mogla bi povećati izglede General Motorsa da uhvati korak s azijskim proizvođačima koji trenutno dominiraju tržištem električnih automobila. Cathy Zoi iz američkog Ministarstva energetike dodaje da Chevy Volt ilustrira koliko se vladine investicije u istraživanja i razvitak te komercijalizacija mogu isplatiti u smislu ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta:

"Ministarstvo energetike investiralo je oko 400 milijuna dolara tijekom više od jednog desetljeća za razvitak električnih baterija za vožnju, a danas vidimo rezultate te investicije. U stvari, baterijska tehnologija u gotovo svim električnim automobilima i hibridima na cesti dana razvijena je uz podršku Ministarstva energetike."

Sjedinjene Države su 2008. godine proizvodile svega dva posto naprednih baterija na svijetu. Zoi očekuje dramatično povećanje tog broja:

"Do 2015. godine proizvodit ćemo do 40 posto baterija što je ekvivalent od pola milijuna automobila na električni pogon. To je fantastično."

Pomoćnica ministra energtike Cathy Zoi dodaje da će razvitak električnog automobila i drugih ekološki čistih industrija pomoći smanjenju američke ovisnosti o stranoj nafti te usporiti ispuštanje štetnih plinova u atmosferu koji pridonose klimatskim promjenama.

XS
SM
MD
LG