Linkovi

Na raketoplanu Discovery otkrivene napukline na spremniku goriva


Na raketoplanu Discovery otkrivene napukline na spremniku goriva

Lansiranje Discoveryja bilo je odgođeno u petak zbog curenja vodika iz vanjskog spremnika, a kasnije je otkrivena i pukotina u izolacijskoj pjeni

Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, objavila je da su tehničke ekipe otkrile napukline na spremniku za gorivo svemirskog raketoplana Discovery. Popravak će biti obavljen s raketoplanom već postavljenim na lansirnu rampu.

Lansiranje Discoveryja bilo je odgođeno u petak zbog curenja vodika iz vanjskog spremnika, a kasnije je otkrivena i pukotina u izolacijskoj pjeni. Već je tada bilo objavljeno da ovaj raketoplan neće biti lansiran prije kraja ovog mjeseca.

Šestočlana posada Discoveryja treba na Međunarodnu svemirsku postaju dopremiti posljednji modul za američki dio postaje, kao i prvog humanoidnog robota, nazvanog Robonaut-2.

Za raketoplan Discovery, to će biti 39. i posljednja misija u njegovih 26 godina. NASA će povući iz uporabe čitavu flotu raketoplana slijedeće godine, nakon 30 godina trajanja programa. Nakon toga će partneri u svemirskoj postaji koristiti ruske letjelice, te, na koncu, privatne komercijalne rakete za slanje posada i opskrbe na orbitirajući laboratorij.

XS
SM
MD
LG