Linkovi

Na posjedu Georgea Washingtona odaje se počast njegovim robovima


Koliba u kojoj su stanovali robovi prvog predsjednika SAD
Koliba u kojoj su stanovali robovi prvog predsjednika SAD

Dennis Pogue: "Tu je mnogo arheološkog materijala - keramičke posude iz kojih su jeli, čak i ostatke hrane te kosti životinja. Iz toga zaključujemo da im se prehrana sastojala od raznih divljih životinja"

George Washington, prvi američki predsjednik, rođen je u doba kad je ropstvo za bijelce bila opće prihvaćena stvar. Nakon što mu je preminuo otac 1743. godine, Washington je, u dobi od 11 godina, naslijedio deset robova. Kad je on sam umro 1799. godine, na njegovom imanju Mount Vernon, nedaleko od glavnog američkog grada, živjelo je preko 300 robova. Njihove nastambe, za javnost prvi put otvorene 1962, ove su godine bile podvrgnute arheološkim iskapanjima i obnovi. Netom adaptirane, one bacaju novo svjetlo na robove koji su živjeli i radili na imanju Mount Vernon.

Obnovljene nastambe robova sastoje se od dva prizemna krila dograđena na staklenik nedugo nakon što je George Washington postao predsjednikom. Svaka od njih podijeljena je na dvije male radionice i dvije spavaonice – jednu za muškarce i jednu za žene. Većina Washingtonovih robova koji su bili u braku nije živjela u istom domaćinstvu.

"Iz ovih nastambi iskopali smo mnogo arheološkog materijala iz kojeg možemo zaključiti kojim su se predmetima služili tadašnji robovi: keramičke posude iz kojih su jeli, čak i ostatke hrane te kosti životinja. Iz toga zaključujemo da im se prehrana sastojala od mnogo mesa divljih životinja" - kaže arheolog Dennis Pogue.

Pisani dokumenti Georgea Washingtona, njegove obitelji i bjelačkih uposlenika te drugih vlasnika plantaža, pružaju podatke o životu robova na imanju Mount Vernon. Živjeli su, kaže Pogue, u bijednim uvjetima. To su bile kolibe koje oni opisuju kao ‘jadnije od ičega što itko može zamisliti.’ Posjedovali su ih drugi ljudi, nisu imali svoja prava, a krvavo su radili. Obnova nastambi trajala je skoro deset mjeseci. Osim adaptacije samih koliba, izrađene su replike odjeće, alata, namještaja, posuđa, igračaka i osobnih predmeta kojima su se koristili robovi. Ti eksponati pridonose autentičnom oslikavanju uvjeta života i iskustava sluga i služavki, kuhara, zanatlija i zemljoradnika koji su obrađivali pet farmi na imanju Mount Vernon. Arheolog Pogue kaže da je divan osjećaj predstaviti javnosti rezultate dvadesetogodišnjih istraživanja.

Nekoliko potomaka robova Georgea Washingtona nazočilo je svečanosti otvaranja obnovljenih nastambi. Među njima bio je i Rohulamin Quander, viši administrativni sudac u Okrugu Columbia: "Sukey Bay je bila predak obitelji Quander iz 18. stoljeća. Živjela je na farmi River i imala nekoliko djece. Jedna od njenih kćeri, Nancy Carter Quander, bila je prelja. Ona je umrla polovinom 19. stoljeća. Iz rodoslovnih dokumenata saznali smo da je radila upravo ovdje na Mount Vernonu, zajedno s ostalim članovima obitelji Quander."

Prošlo je ljeto obitelj Quander proslavila svoje 85. okupljanje na Mount Vernonu. Rohulamin Quander kaže da obnova nastambi u kojima su živjeli robovi predstavlja znakovitu gestu priznanja stotinama Afro-Amerikanaca koji su tu živjeli u sužanjstvu. Mogućnost da se pogleda kako je izgledao život robova posjetom obnovljenim kolibama izvrsna je prilika za nastavnike. Beth Cayer dovela je učenike petog razreda na ekskurziju na Mount Vernon umjesto sata povijesti: "Upravo smo završili veliko poglavlje o kolonijalnoj Americi i četiri sata o ropstvu. Za djecu je to izvrsna prilika da ono što su naučili iz knjiga vide iz prve ruke: uvjete u kojima su živjeli robovi. To ih se stvarno jako dojmilo. Naravno, neka od djece sigurno su i potomci robova koji su nekoć ovdje živjeli."

Upravo to je jedan od ciljeva obnove ovih nastambi: pružiti posjetiteljima bolji uvid u prirodu i okrutnost ropstva. Djelatnici uprave imanja Mount Vernon očekuju da će sljedeće godine obnovljene nastambe robova posjetiti više od milijun turista.

XS
SM
MD
LG