Linkovi

Na početku vojne vježbe SAD i Južne Koreje, u Žutom moru, Sjeverna Koreja namješta projektile zemlja-zemlja


Nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS George Washington
Nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS George Washington

Kina upozorava da se protivi bilo kakvom 'unilateralnom vojnom činu' u tom području bez njezine dozvole, pri čemu se misli na američko-južnokorejsku vježbu

Južnokorejske agencije javljaju da su stanovnici na južnokorejskom otoku, koji je prošli tjedan granatirala Sjeverna Koreja, poslani da se sklone u bunkere. Isto tako se javlja da Sjeverna Koreja premješta projektile zemlja-zemlja na svojoj zapadnoj obali istodobno s početkom zajedničke četverodnevne vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje u Žutom moru.

Vježba, koju predvodi američki nuklearni nosač zrakoplova USS George Washington, dolazi samo nekoliko dana nakon što su u sjevernokorejskom granatiranju južnokorejskog otoka YeonPyeong bila ubijena dva marinca i dvoje civila. Sjevernokorejski državni mediji kritiziraju vježbu, upozoravajući da su dvije Koreje – citiramo – 'na rubu rata'.

Jučer je Kina pokrenula živu diplomatsku aktivnost kako bi ublažila napetosti na Korejskom poluotoku. Kina je poslala u Seul dva visoka dužnosnika u pokušaju promicanja smirenosti, dok je kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi nazvao je svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova na konzultacije. Peking upozorava da se protivi bilo kakvom – citiramo – 'unilateralnom vojnom činu' u tom području bez njegove dozvole, pri čemu se mislilo na američko-južnokorejsku vježbu.

XS
SM
MD
LG