Linkovi

Na kraju posjeta New Yorku, premijerka Kosor s poslovnim ljudima razgovarala o ulaganju u Hrvatsku


Robert Benmosche
Robert Benmosche

Robert Benmosche: "Hrvatska ima vrlo jasna i precizna pravila o tome kako se posluje. Dok god mi ta pravila slijedimo i ponašamo se u skladu s njima, vrlo je lako poslovati. Nije lako poslovati kada u hodu pokušavate stvoriti pravila."

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas okončava službeni boravak u Sjedinjenim Državama. Posljednji radni sastanak u New Yorku održala je s predstavnicima američke poslovne zajednice.

Bio je to sastanak s predstavnicima oko dvije stotine američkih poslovnih organizacija, koje su se okupile oko Odbora za gospodarski razvoj. Na čelu tog odbora je Charles Kolb, koji je, inače, i ranije poslovao s Republikom Hrvatskom, a sada na hrvatsko tržište želi dovesti nove američke korporacije. Evo što je on izjavio nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor: "Vrlo sam optimističan u vezi potencijala za američka ulaganja u Hrvatsku, i to iz niz razloga. Kao prvo, imate odlično vodstvo - oni su predani ovom pitanju, predani su transparentnosti. Također, moje je mišljenje da je Hrvatska izvanredna zemlja, na visokom stupnju pismenosti, s brojnim stanovništvom, vrlo dobra u smislu prirodnih bogatstava, spektakularne ljepote, uistinu bez premca u svijetu. Dakle, kad se sve to spoji, ja mislim da postoji ogroman potencijal. Ovo je moje mišljenje već dugi niz godina. Kada je rat završio, a u regiji zavladali mir i stabilnost, vjerovao sam da će upravo Hrvatska imati najveće mogućnosti za uspjeh. Dakle, vrlo sam zadovoljan onim što sam danas ovdje čuo i mislim da premijerka Kosor i njena vlada povlače ispravne poteze, te mislim da će rezultat biti vrlo pozitivan."

Robert Benmosche je direktor AIG-ija, najveće osiguravajuće tvrtke na svijetu. On ima kuću u Dubrovniku, te vinograde na Pelješcu. On o poslovanju u Hrvatskoj kaže: "Moje je iskustvo vrlo dobro. Mislim da je ključno razumjeti pravila. Hrvatska ima vrlo jasna i precizna pravila o tome kako se posluje. Dok god mi ta pravila slijedimo i ponašamo se u skladu s njima, vrlo je lako poslovati. Nije lako poslovati kada u hodu pokušavate stvoriti pravila. Ja imam prekrasan vinograd u mjestu Viganj, na Pelješcu, u kom uzgajam Zinfadel, te još jedan u mjestu Dingač, u kom uzgajam Plavac mali. Imam prekrasan dom u Dubrovnik, i obožavam taj grad. Moja iskustva u Hrvatskoj, već deset godina, su prekrasna.”

Premijerka Jadranka Kosor bila je iznimno zadovoljna današnjim razgovorima. Rekla je da se iskreno nada kako će se sve više biznisa preseliti u Hrvatsku, odnosno da će američki biznismeni sve više ulagati na hrvatsko tržište: "Sa američkim biznismenima, odnosno poslovnim ljudima, imali smo iznimno uspješan sastanak. Ja sam izložila nekoliko najvažnijih naglasaka iz programa gospodarskog oporavka, koji su ocjenjeni jako dobro. Ali, isto tako je bilo mogućnosti da mi svi ti ljudi tamo postave sasvim konkretna pitanja o tome na što su nailazili kao praksu, i što misle da bi trebalo mjenjati. Ali, sve je na tragu onoga što smo mi već i predstavili kao program gospodarskog oporavka, i ja vjerujem da će ovaj susret pridonjeti otvaranju širom vrata za američko investiranje u Hrvatsku."

XS
SM
MD
LG