Linkovi

Na koga se odnosi Trumpova uredba o zabrani imigracije u SAD?


Predsjednik Amerike Donald Trump
Predsjednik Amerike Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je uredbu o privremenom obustavljanju imigracije u Ameriku koja će važiti 60 dana.

Trump je rekao da je takva mjera donijeta da bi se radna mjesta, zbog aktuelne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, sačuvala za Amerikance.

Potencijalno, ako Bijela kuća tako odluči u skladu sa epidemiološkom i ekonomskom situacijom, važenje uredbe može i da se produži.

Ko je sve obuhvaćen uredbom

Prema analizi Instituta za migracionu politiku iz Washingtona, ova uredba bi mogla blokira zelene karte za čak 20 hiljada ljudi mesečno, prenosi Reuters.

Ali, ima i mnogo izutetaka.

Uredbom se privremeno obustavlja imigracija bazirana na porodičnim vezama, takozvano spajanje porodica, ali su od toga izuzeti supružnici onih koji su već u SAD i imaju zelene karte, kao i njihova djeca.

Takođe, neće biti pogođeni oni koji su u procesu dobijanja zelene karte, a već su u Americi.

Obustavlja se imigracija na poslovnoj osnovi, ali uredbom nisu obuhvaćeni radnici koji u Ameriku dolaze sa vizama na određeno vreme, kao što su radnici na farmama, ili oni koji dolaze u SAD sa H-1B vizama.

Od primjene uredbe su izuzeti doktori, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici, kao i oni čije se prisustvo u SAD smatra "ključnim" za borbu protiv pandemije.

Uredbom je predviđena suspenzija lutrije za zelenu kartu, preko kojeg u Ameriku godišnje može da dođe i do 50 hiljada ljudi.

Zaštita radnih mjesta ili predizborni potez?

Trumpovi kritičari podsjećaju da je uredba o suspenziji imigracije donijeta u izbornoj godini i da će njome predsjednik motivisati svoju bazu birača, ali da će vjerovatno biti osporavana pred sudovima što može da odloži njenu primjenu, piše Reuters.

Predsjednik je rekao da je razlog za njeno donošenje očuvanje radnih mjesta i kapaciteta zdravstvenog sistema za Amerikance.

Trump je osvojio prvi mandat zahvaljujći oštroj imigracionoj politici, mada su njegove uredbe - poput one o zabrani ulaska u Ameriku državljanima pojedinih zemalja - osporavane pred sudovima.

XS
SM
MD
LG