Linkovi

Na “Black Coffee,” Ann Savoy kreće novim putem, ali tradicije prošlosti ne napušta


Na “Black Coffee,” Ann Savoy kreće novim putem, ali tradicije prošlosti ne napušta

Ann Savoy, s bogatim glazbenim korijenima, našla je zajedničku nit u pjesmama iz raznih žanrova, na njenom interkontinentalnom glazbenom putovanju, od New Orleansa do Pariza

Ime Ann Savoy, kantautorice, multiinstrumentalistice, povjesničarke i autorice (Cajun Music: A Reflection of a People), rodom iz Virginije, dugo već asociramo s tradicionalnom Cajun glazbom južne Louisiane. Na upravo izdanom albumu “Black Coffee,” prema šaljivoj jednorukog njuorleanskog trubača Wingyja Manonea, ona istražuje neka druga glazbena područja. S kozmopolitskim tonom, ali i “down home” prizvucima, dopast će se i onima daleko od Louisianinih prerija i močvara.

Sa Savoy Family Band, koji čine njen suprug, Cajun harmonikaš Marc Savoy, najmlađi sin Wilson i najstariji Joel, Ann Savoy (majka četvero djece) izvodi tradicionalnu Cajun glazbu. Isto tako i sa Savoy-Doucet Bandom, ponovno uz supruga te Cajun violonista Michaela Douceta, koji vodi dobro poznati Cajun sastav Beausoleil. A i jedna je od četiri Magnolia Sisters, ženskog benda koji izvodi razne glazbene stilove jugozapadne Louisiane. S vlastitim bendom – Sleepless Knights – snimila je sada, za Memphis International Records, drugi album – “Black Coffee” – koji počinje s pop standardom “I Cried For You.” Uvrštavali su ga u svoje repertoare mnogi, među najpoznatijim izvedbama ona je Billie Holiday.

Ann Savoy je, na “Black Coffee,” posegnula i za bluesom pa se na albumu našla i ona Bessie Smith – “Whoah, Tilly, Take Your Time.” Blues – New Orleans i Mississippi Delta, pa pop standardi skladatelja Johnnyja Mercera, Fatsa Wallera, Rodgersa i Harta... i evropski jazz, konkretno – jazz predratnog Pariza. Dobro poznatu “Nuages,” Djanga Reihardta, znamo kao instrumentalni jazz i gitaristički standard, rijetko je čujemo u vokalnoj izvedbi. Quintette du Hot Club de France je, naravno, poslužio kao uzor Ann Savoy i njenim Sleepless Knights, makar taj slavni pariški sastav nije imao vokal. Gitarist Tom Mitchell preuzima ulogu Djanga Reinhardta, violinist Kevin Wimmer Stéphanea Grappellija.

Producent albuma “Black Coffee” je sama Ann Savoy. Jedan drugi producent, međutim, često nagrađivani T-Bone Burnett, rekao je za Ann Savoy: “Ona prošlost ne imitira, ona ju animira.”

Ann Savoy, s bogatim glazbenim korijenima, našla je zajedničku nit u pjesmama iz raznih žanrova, na njenom interkontinentalnom glazbenom putovanju, od New Orleansa do Pariza. Crna kava nije potrebna da nas drži budnima, za slušanje njenog albuma.

XS
SM
MD
LG