Linkovi

Na asteroidu Vesta, planina koja je trostruko viša od Mt. Everesta


Na asteroidu Vesta, planina koja je trostruko viša od Mt. Everesta
Na asteroidu Vesta, planina koja je trostruko viša od Mt. Everesta

NASA-ina robotska sonda Dawn snima i kartografira Vestu, kružeći oko nje, od srpnja, i mjeri njenu gravitaciju i mineralni sastav

Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, objavila je nove snimke s asteroida Vesta, koje je snimila sonda Dawn, koja orbitira oko tog asteroida. Snimke pokazuju ogromnu planinu, tri puta višu od najvišeg vrhunca na Zemlji, Mount Everesta. Znanstvenici misije kažu da se planina uzdiže 22 kilometra iznad stjenovite površine asteroida. To je 13 kilometara više od Everesta, čiji je vrhunac 8,85 kilometara iznad razine mora, u lancu Himalaya, na granici između Nepala i Tibeta. Vestin najviši vrh također konkurira najvišoj planini u Sunčevom sustavu, 25 kilometara visokom Olympus Mons, na Marsu.

Vestin je promjer 530 kilometara, što ju čini drugim po veličini svemirskim tijelom u glavnom asteroidnom pojasu Sunčevog sustava, području prepunom stijenja i kamenja između orbita Marsa i Jupitera. NASA-ina robotska sonda Dawn – prva sonda koja orbitira oko nekog asteroida – počela je svoje osmatranje Veste u srpnju, nakon četverogodišnjeg putovanja od Zemlje. Misija sonde je kartografiranje površine tog asteroida, te prikupljanje podataka o njezinoj gravitaciji, mineralnom sastavu i općenito geologiji.

Znanstvenici misije kažu da će razotkrivanje brojnih misterija Veste pružiti pogled u stvaranje Zemlje, prije više od 4 i pol milijarde godina. Razlog tome se krije u činjenici da je Vesta ostala praktički nepromijenjena čitavo to vrijeme, dok se Zemlja s vremenom dramatično mijenjala. Vestu se smatra protoplanetom jer je premala da bi bila u rangu redovnih, pa čak i patuljastih planeta. No, kako izgleda, ona dijeli čitav niz ključnih geoloških značajki - među kojima i metalnu jezgru - sa četiri stjenovita unutrašnja planeta - Merkurom, Venerom, Zemljom i Marsom.

U srpnju 2012., sonda Dawn će napustiti orbitu oko Veste i početi trogodišnje putovanje do najvećeg svemirskog tijela u asteroidnom pojasu, patuljastog planeta Ceresa. S promjerom od gotovo 975 kilometara, Ceres je skoro dvostruko veći od Veste.

XS
SM
MD
LG