Linkovi

Na American Legacies, dva diva tradicionalne američke glazbe - PHJB & DMcB - zajedno slave 50 godina


Na American Legacies, dva diva tradicionalne američke glazbe - PHJB & DMcB - zajedno slave 50 godina
Na American Legacies, dva diva tradicionalne američke glazbe - PHJB & DMcB - zajedno slave 50 godina

Za one koji misle da su bluegrass i jazz miljama i miljama udaljeni jedno od drugoga, PHJB i DMcB dokazuju da je razdaljina ipak puno manja. Album nije nikakav pokušaj fuzije, već je istinska kolaboracija – tipičan dixieland s povremenim bluegrass instrumentacijama

Tražite li vjerodostojno u tradicionalnom jazzu i u bluegrassu, teško ćete naći bolje od Preservation Hall Jazz Banda (PHJB) i Del McCoury Banda (DMcB), i jedan i drugi nacionalno su blago. Del McCoury je, ranih 60-ih godina, svirao s Billom Monroeom,“ ocem bluegrassa.” Nekako u isto vrijeme, Preservation Hall Jazz Band bio je osnovan sa ciljem da “gaji i čuva umjetnički izraz New Orleansa.”

Bluegrass i jazz? Ta dva žanra normalno baš i ne očekujemo zajedno! Ali dvije legendarne skupine ultra-talentiranih glazbenika, izrazitih predstavnika tih dvaju različitih žanrova, našle su se, na albumu American Legacies, u savršenom spoju tradicionalnog New Orleans jazza i tipičnog high lonesome zvuka Appalachian gorja i svoj kolaboracijski album otvaraju jednom vrlo prikladna naslova – The Band’s In Town!

Za ljubitelje glazbe, American Legacies je izvanredna prilika da čuju zajedno dva sjajna ansambla dok oni istražuju zajednički teren s kojega su potekla dva velika američka glazbena izuma - bluegrass i jazz. Neočekivana suradnja ono je što album i čini posebnim.

No, ovo nije i prvi zajednički projekt tih čuvara dixielanda i tih tradicionalista bluegrassa. American Legacies nastavak je uspješne prošlogodišnje suradnje između dva benda. PHJB je izdao lani album pod naslovom Preservation, za prikupljanje pomoći u obnovi Preservation Halla, povijesnog mjesta, u New Orleansu, na kojemu bend redovito nastupa. Uključili su u taj svoj projekt mnoge goste, među njima i bend 72-godišnjeg vokalista i gitarista Dela McCouryja. Budući da oba ansambla slave ove godine 50 godina postojanja, odlučili su to obilježiti izdavanjem zajedničkog albuma.

Njegovih 12 skladbi potpuno prirodno prelaze jedna u drugu, čine neprekinuti, živahan niz, svaka istovremeno i inovativna i stara, utješno poznata, svaka ispunjena dubokim štovanjem, kako za žanr tako i za dotične nositelje žanra, svaka ispunjena razigranom virtuoznošću, a ništa manje nego virtuoznost i nužna je za oba žanra.

Za one koji misle da su bluegrass i jazz miljama i miljama udaljeni jedno od drugoga, PHJB i DMcB dokazuju da je razdaljina ipak puno manja. Album nije nikakav pokušaj fuzije, već je istinska kolaboracija – tipičan dixieland s povremenim bluegrass instrumentacijama. Demokratski u svakom smislu – jedan do drugoga tu su i trombon i bendžo, i klarinet i gitara, i mandolina i tuba, i violina i truba, i vokalni doprinosi oba ansambla... i sve se na čudesan način isprepliće i asimilira. Kako je to Los Angeles Times pisao: Sve je moguće, tamo gdje talent vlada!

Prva na American LegaciesThe Band’s In Town, skladba je Bena Jaffeja, tubista i direktora Preservation Hall Jazz Banda. Doprinos Dela McCouryja njegova je stara 50/50 Chance, na ovom albumu njena “jazzificirana” verzija...

Uz originale McCouryja i Jaffeja, izbor skladbi za American Legacies predstavlja tipičan presjek standardnog bluegrass i dixieland repertoara: Hank Williams, Ernest Tubb, Del McCoury originali, sa country i bluegrass strane, te Clyde McCoy, Jelly Roll Morton, Preservation Hall Jazz Band originali, s dixieland strane.

U jazz/bluegrass hibridu One More ‘Fore I Die, kojom album završava, teško je reći gdje jazz počinje, a bluegrass završava. Gospel I’ll Fly Away jedna je od najboljih albuma, istodobno i njuorleanska pogrebna i hillbilly poskočica. Mortonova Mullensburg Joys vjerojatno je najpoznatija. Stara je barem jedno stoljeće, bila je u repertoaru bezbroj umjetnika, od Sidneyja Becheta do Billa Monroea, bivšeg McCouryjevog bossa.

Susret Del McCoury Banda i Preservation Hall Jazz Banda, na albumu American Legacies, nije samo susret dviju osnovnih američkih tradicija nego i jedna poletna i radosna šetnja kroz cijelo stoljeće paralelnih glazbenih iskustava.

XS
SM
MD
LG