Linkovi

'My Gold Party' - kućna zabava u uvjetima ekonomske krize


'My Gold Party' - kućna zabava u uvjetima ekonomske krize
'My Gold Party' - kućna zabava u uvjetima ekonomske krize

Ana Shyburgh pokušala je prodati par naušnica koje joj je poklonio njen bivši dečko. "Nisu od zlata, moram ih baciti. Lažne su – baš kakva je bila i naša veza…" - kaže nam vedro.

Unatoč naizmjeničnom rastu i padu svjetskih burzi, zanimanje za zlato ne jenjava. Godinama, sve veći broj ulagača i privatnih građana investirao je u ovu plemenitu kovinu. S interesom za kupovinu zlata, šire se i postaju sve popularnije takozvane ‘zabave’ na kojima se trguje zlatom.

Prilog Laurel Bowman.

To je stoljećima stara transakcija. Prodaja zlata seže u vremena kad je ekonomija bila puno jednostavnija. Cisca Uribe, koja kupuje zlato za tvrtku My Gold Party, ispituje kvalitetu zlata u karatima. Onda ga važe. Upravo je izvagala jedan komad od 3,4 grama. "Cijenu ustanovljavam na osnovu cijene zlata pri zatvaranju tržišta na sam dan ili dan ranije" - kaže Cisca Uribe.

Dok ga drugi gomilaju, grupa žena sastala se s ciljem da proda zlato. ‘Zlatne zabave’ živahna su druženja gdje se često uz vino obavlja i posao. "Donijela sam neke stare naušnice koje sam u mladim danima dobila od roditelja i nakit koji su mi poklonili moji nekadašnji momci" - kaže nam Susan Johnson.

Pet grama i 14 karata, ocjenjuje Cisca Uribe, a u prostoriji raste napetost. Koliko će to iznositi u dolarima?

"243 dolara i 96 centi" - precizna je Cisca Uribe.

Na licu Susan Johnson je zadovoljni osmijeh. Otkako je 2008. godine nastupila ekonomska recesija, ulagači zlatom štite svoj kapital. S rastom cijena zlata raste i profit firme My Gold Party. Cisca Uribe kaže da su ovakva druženja za svakoga pozitivna stvar. Svi odlaze s novcem u džepu, bez da su išta potrošili. Justina Buckles prodala je naušnice i dvije ogrlice. Kući odlazi sa 109 dolara.

"Zbog toga sam stvarno uzbuđena jer mi taj nakit nije ništa značio. Uopće ga nisam nosila. Neki komadi bili su oštećeni ili im je nedostajao poneki dio" - kaže nam Justine Buckles.

Međutim, niti jedna od ovih gošći ne planira sačuvati novac od prodaje, već će ga sa zadovoljstvom potrošiti. Na drugom kraju prostorije održava se kupoprodaja srebra, takozvana, Silver Party, koju vodi Ciscina kolegica. Međutim, nije svaka prodaja uspješna. Ana Shyburgh pokušala je prodati par naušnica koje joj je poklonio njen bivši dečko. "Nisu od zlata, moram ih baciti. Lažne su – baš kakva je bila i naša veza…" - kaže nam vedro.

Njeno zlatno blago, ispostavilo se, nije ništa drugo nego jeftini nakit, koji je odlučila baciti u smeće…

XS
SM
MD
LG