Linkovi

Muzej 'crnih kauboja' u Denveru


Jedan od poznatijih kauboja afričkog podrijetla bio je Bill Pickett iz Oklahome, koji je izumio takozvani ‘bulldogging’ - popularnu podvrstu rodea - u kome jahač pokušava nabaciti laso na bika, te ga shrvati na zemlju

Američki je folklor bogat pričama o kaubojima koji provode dane okupljajući, vežući i žigošući stoku, pod suncem i zvijezdama. Glumci kao što su Tom Mix, Hopalong Cassidy i Clint Eastwood postali su filmske zvijezde upravo zahvaljujući svojim ulogama kauboja. U Americi su bili popularni i ‘pjevajući kauboji’ - Roy Rogers i Gene Autry. Uz to, tu su i pisci klasičnih western-romana: Zane Grey, Louis L’Amour i Larry McMurtry, kao i Nijemac Karl May. Svi oni imaju nešto zajedničko. Svi oni su - bijelci.

Međutim, u Coloradu postoji jedno mjesto posvećeno talentiranim crnim kaubojima i “cow-djevojkama”, koji su također dio američke prošlosti. Na primjer, poznat je Bill Pickett iz Oklahome, kauboj afričkog podrijetla, koji je izumio takozvani ‘bulldogging’ - popularnu podvrstu rodea - u kome jahač pokušava nabaciti laso na bika, te ga shrvati na zemlju.

The Black American West Museum and Heritage Center nalazi se u glavnom gradu savezne države Colorado, Denveru. Projekt je počeo kao osobni hobi izvjesnog Paula Stewarta. Rođen na jednoj farmi u Iowi, Paul Stewart je proveo djetinjstvo igrajući se kauboja i Indijanaca. Međutim, bio je tu i jedan problem - kada se odlučivalo tko će biti kauboj, a tko indijanac, prijatelji su mu rekli da on ne može biti kauboj, jer ‘nema crnih kauboja.’

Onda je jednog dana sreo jednog starijeg čovjeka, koji je bio crnac, a bio je odjeven poput kauboja – imao je čak i pištolj, koji se u ono vrijeme mogao otvoreno nositi. Paul Stewart kaže da ga je prilično iznenadilo kada je saznao da taj čovjek – iste boje kože kao i on - ima svoj ranč, stoku, te da jaše konje po prašnjavim putevima Zapada, zajedno s bijelim kaubojima.

Od tog trenutka, Paul Stewart je počeo skupljati materijale o crnim kaubojima iz američke prošlosti, kao i informacije o takozvanim Buffalo Soldiers, postrojbi američke konjice na Divljem Zapadu koju su činili isključivo crnci. Sva prikupljena svjedočanstva, fotografije, predmeti, kaubojska oprema i oružje danas se nalaze u muzeju ‘crnih kauboja’ u Denveru.

XS
SM
MD
LG