Linkovi

Mustang News - inspiracija školama indijanskih rezervata za izdavanje vlastitih novina


Učenici škole Little Wound koji pišu za novine Mustang News čitaju svoje objavljene članke
Učenici škole Little Wound koji pišu za novine Mustang News čitaju svoje objavljene članke

Jedan novi nastavnik novinarstva i jedan poletni izdavac novina ozivjeli su jedan srednjoskolski list na indijanskom rezervatu Pine Ridge, u Juznoj Dakoti. I taj list – Mustang News – sada je postao redoviti dvotjedni dodatak regionalnim novinama, Lakota Country Timesu, te su na taj nacin povezane skola i zajednica

The Mustangs, to je ime kosarkaske ekipe srednje skole Little Wound High School, na rezervatu Pine Ridge. Nadaju se biti pobjednici ove sezone. Ali kosarka nije jedina aktivnost u Little Wound skoli koja dozivljava preporod.

Nastavnica novinarstva Nicky Oulette, prva u skoli Little Wound u nizu godina, objasnjava ucenicima o cemu treba pisati, sto je vrijedno izvjestavanja. Njenim dolaskom pokrenuto je, nakon vise vremena, ponovno izdavanje skolskih novina.

"Ucenici uglavnom sami odabiru teme i pisu clanke. Kad treba, ja im pomazem, podsjecam ih na ono sto se dogodilo tijekom tjedna ili s kime bi trebalo razgovarati," kaze Nicky Oulette.

Nedavno je u zgradi skole pukla cijev pa je Mustang News pisao o poplavi koja je time nastala; jedna djevojcica zeli voditi vlastitu kolumnu o vremenu, usporedjivati vrijeme s razlicitim fazama svog zivota, druga zeli pisati o glazbi. Novine se ne citaju samo u skoli nego na cijelom rezervatu, a i u cijeloj regiji, kao dio Lakota Country Timesa.

"Nema puno skola koje imaju takav arazman. Mnoge imaju svoj list, ali nema puno onih ciji list dopire do veceg broja citatelja."

Direktorica skolskog okruga Little Wound, Linda Hunter, kaze da je skola uvijek imala svoj list, ali kad su ukinuti bili satovi novinarstva, prestalo je i objavljivanje lista. Sada, s Nicky Oulette za kormilom, Mustang News ne samo da ponovno izlazi, nego skolu povezuje s njenom sirom zajednicom:

"Jedan od nasih ciljeva je upostaviti vezu sa zajednicom i sa nasim roditeljima. Ovo je najbolji nacin jer ucenici su ti koji pisu za list, koji snimaju fotografije, to je dobar nacin za prenosenje onoga sto se zbiva u skoli."

"Zbilja volim ovo raditi. Ponekad, istina, dobijete u zadatak pisati o necemu o cemu vam se bas i ne pise, ali uglavnom je i zabavno i zanimljivo."

Brooke Chase Alone dodaje da joj je najljepse pisati o jednom dogadjaju na rezervatu – Big Foot Ride. Odrzava se svake godine – ritualno putovanje na konjima od Standing Rock rezervata do mjesta Wounded Knee, na Pine Ridgeu, traje puna dva tjedna:

"Moj djed, Percy White Plume, on je bio jedan od prvih i bio jedna od kljucnih licnosti u pokretanju. Tako sam jednostavno otisla k njemu i intervjuirala ga."

Madeleine Buckman bila je ta koja je pisala o puknutoj cijevi u skoli i poplavi, ali kaze da ne voli izvjestavanje, vise je zanimaju neki drugi aspekti novinarskog posla:

"Pisanje uvodnika, gdje mozete izraziti svoja misljenja, ne volim istrazivati obje strane neke price, to nije za mene..."

Madeleine ce uskoro i poceti svoju kolumnu o vremenu, o tome kako vrijeme utjece na njen zivot. No, bez obzira o cemu novinar pisao, vidjeti vlastitu pricu u tisku uvijek je uzbudljivo. Ta se prilika ukazuje ucenicima Little Wounda svaka dva tjedna, kada im izdavac Lakota Country Timesa Connie Smith osobno donosi primjerke svojih novina.

U njima je svake druge srijede i Mustang News. Reakcije su, kaze Connie Smith, vrlo pozitivne.

"Kamo god idem, ljudi mi govore kako su ponosni. Djeca pisu, donose vijesti, rade intervjue, snimaju fotografije. Njihove su price, mislim, jednako kvalitetne kao neke koje dobijam od nekih odraslih clanova zajednice. Sve u svemu, vrlo sam zadovoljna."

I neki su drugi skolski listovi nasli svoje mjesto u regionalnim, indijanskim novinama, ali ne bas cesto, kaze Jeff Harjo, izvrsni direktor Udruge indijanskih novinara. Slogan udruge je “odgajanje iduce generacije pripovjedaca:”

"Volimo cuti takve vijesti, da se mladi angaziraju u novinarstvu, da imaju svoj list."

Mustang News naveo je i dvije druge skole na rezervatu Pine Ridge da objavljuju vlastite novine pa se i one naizmjenicno pojavljuju u Lakota Country Timesu. Cilj je, kaze Connie Smith, izdavac Lakota Country Timesa, da svaka skola na rezervatu izdaje vlastite novine.

XS
SM
MD
LG