Linkovi

Kalifornija: Zajednica muslimana poziva na mir, ljubav i odanost


Jedna zajednica muslimana istočno od Los Angelesa u Kaliforniji, nastoji doprijeti do ne muslimana kako bi im pokazala da se njihova vjera zasniva na miru I da nema ništa sa ekstremističkim akcijama o kojima izvještavaju međunarodni mediji.

Dok se slavio Ramazan u džamiji Baitul Hameed u gradu Chino, vjernici su također iskoristili vrijeme da nađu zajednički jezik sa ne muslimanima.

Mi kao pripadnici agencije za spovođenje zakona dijelimo iste poglede, jer svaki dan kada pogledate vijesti, možete vidjeti priče o policiji I provođenju zakona za koje vam mogu reći da nisu tačne, kaže Karen Comstock, šef policije u tom gradu.

Upravo kao što mediji izvještavaju o pretjeranim akcijama policije u Sjedinjenim državama, tako mnogi američki muslimani kažu da vijesti o islamskim ekstremistima na srednjem istoku I drugdje ne održavaju ono šta oni zapravo jesu.

To je veoma slično onome što se desilo nakon 11 septembra I onoga što se dešavalo sa al Qaidom. S jedne strane ste imali one koji su tvrdili da su musimani koji su činili ta užasna djela u ime Alaha, a sa druge strane imate zajednicu kao što je naša, kaže Ahsan Mahmood Khan, iz muslimanske zajednice Ahmadiyya.

Za razliku od većine muslimana, taj pokret unutar islama vjeruje da je njegov Mesija stigao u 19 om vijeku. Prije nekoliko godina, muslimanska zajednica Ahmadiyya je započela kampanju u Sjedinjenim državama nazvanu Muslimani za odanost.

Uvjereni smo da možemo biti I dobri muslimani I dobri Amerikanci, kažu oni

To je način na kojeg želimo dosegnuti do zajednica širom svijeta I pokazati da, kao muslimani, mi smo također odani našoj zemlji, kaže Ahsan Mahmood Khan.

Imam te zajednice kaže da ekstremisti kaljaju njegovu vjeru.

Oni kažu da su muslimani, ali prema našoj vjeri oni nisu pravi muslimani, jer imaju vlastitu agendu koju koriste u ime vjere, kaže imam Mohammed Zafarullah.

Neki izražavaju zabrinutost da bi esktremisti mogli regrutirati mlade muslimane u drugim dijelovima svijeta.

Jedini način da se suprotstavimo tom negativnom imidžu koji bi se mogao prenijeti na mlade ljude je da se naši vlastiti mladi angažiraju da daju svijetu pravu sliku, kaže gospodin Khan.

Članovi muslimanske zajedice Ahmadiya naglašavaju da je njihova vjera, vjera mira, odanosti I ljubavi.

XS
SM
MD
LG