Linkovi

Muslimanski kapelan na Sveučilištu Georgetown pomaže Amerikancima u razumijevanju islama


Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da mnogi Amerikanci znaju vrlo malo o islamu te da su i dalje uobičajene pogrešne predodžbe, pogrešno shvaćanje prave prirode te vjere, posebno nakon terorističkih napada poput nedavnog na bostonskom maratonu i ranijih, 11. rujna 2001. godine, u New Yorku i Washingtonu. Ipak, nastojanja da se američka javnost bolje upozna s islamom provode se na nizu američkih sveučilišta gdje muslimanski kapelani, dušobrižnici, putem obrazovnih i drugih programa, informiraju ljude i produbljuju njihovo shvaćanje islamske religije.

Imam Yahya Hendi muslimanski je kapelan na Sveučilištu Georgetown, u Washingtonu, od 1999. godine. Georgetown je bio prvo američko sveučilište koje je, na puno radno vrijeme, uposlilo muslimanskog kapelana. Hendijeva misija – upoznati muslimanske i nemuslimanske studente s islamom.

“Predajem, obrazujem i savjetujem, to je moj posao. Duhovno i akademsko savjetovanje. Savjetujem o predbračnim odnosima, kako biti dobar muž i dobra žena. Ja sam, na Georgetownu, osoba za sva muslimanska pitanja, meni se obraćaju za sve što se odnosi na islam.”

Hendi vjeruje u to da međuvjerski dijalog snaži Amerikance različitih porijekala i pomaže im da budu što je moguće bolji. To je i cilj popularnog predmeta na Georgetownu, zvanog Međuvjerski susreti, koji Hendi vodi zajedno s jednim rabinom i jednim svećenikom.

“Vrlo je dobro primljen zato što nas studenti vide u akciji, na djelu. Imamo neslaganja po pitanju naših vjera, ali imamo i toliko zajedničkoga. To je broj jedan. Broj dva – studenti vide da različita mišljenja iznosimo i o njima raspravljamo na civilizirani način. Sasvim je u redu razlikovati se od mene i sasvim je u redu da se ja razlikujem od tebe. Da bih ja bio u pravu, nije potrebno da ti budeš u krivu. Ja ne moram biti loš da bi ti bio dobar. Oboje možemo biti i dobri i u pravu.”

Muslimanski studenti, kaže Hendi, imaju iste potrebe i ista pitanja kao i studenti drugih vjera iako muslimanske katkada muče i tište kulturna pitanja kada svoju vjeru žele podijeliti s nemuslimanima. Nakon terorističkih napada 11. rujna, Hendijeva je uloga, kako sam kaže, postala presudnija – trebalo je podignuti svijest javnosti o islamu.

“Često me pozivaju da o islamu govorim u crkvama, sinagogama, na koledžima i sveučilištima. Koja je prava poruka islama? Je li islam protiv žena ili na strani žena? Je li islam protiv nasilja ili ga potiče i zagovara? Je li islam vjera mira ili religija rata? Ljudi uvijek ostaju iznenađeni kad čuju da riječ ‘islam’ zapravo potječe od riječi za ‘mir.’”

Među resursima koji su na raspolaganju studentima otkako je Hendi došao na Georgetown dva su godišnja povlačenja, tzv. retreata, dnevni iftar obrok tokom ramazana, i protorija za muslimansku molitvu.

Imam Hendi koristi muslimanske molitve petkom za promicanje najboljih običaja i aspekata islamske vjere.

“Za mene, kao muslimanskog kapelana, važno je obrazovanje djece za vrijeme naših molitvi petkom, u našim razgovorima i onome o čemu govorimo u našoj prostoriji za molitvu. Život u civiliziranom islamu, kako uspjeti u onome što su naumili biti – dobri liječnici, dobri politolozi, etičari – jer jedino tako mogu biti dobri predstavnici islama.”

Imam Hendi sudjeluje u mnogim sveučilišnim ceremonijama pa tako i u ovogodišnjoj promociji.

Nada se sudjelovanju, kao muslimanski kapelan, i u većem broju predavanja kako bi i muslimane i nemuslimane što bolje i dublje upoznao s islamom.
XS
SM
MD
LG