Linkovi

Muslimanske vođe u Americi osuđuju nasilje u Libiji i Egiptu


Muslimanske vođe u Americi osuđuju nasilje u Libiji i Egiptu
Muslimanske vođe u Americi osuđuju nasilje u Libiji i Egiptu
Američke muslimanske vođe osuđuju ubojstvo američkih diplomata u Libiji i napad na američku ambasadu u Egiptu kao i antiislamski video koji je očito potaknuo te napade. Nasiljem, kažu oni, ne odgovara se na kritiku njihove vjere.

Nasilje u Bengaziju i Kairu šokiralo je Amerikance, uključujući američke muslimane.

Grupa američkih muslimanskih vođa pridružila se, u srijedu, drugim vjerskim čelnicima u Nacionalnom Press klubu, u Washingtonu, u osudi ubojstva američkog ambasadora Chrisa Stevensa.

Imam Mohamed Majid predsjednik je Islamskog društva Sjeverne Amerike, sa sjedištem u saveznoj državi Indiana.

“Oplakujemo gubitak borca za slobodu.”

Stevens je ubijen u napadu prosvjednika na američki konzulat u Bengaziju do kojega je došlo zbog filma koji ismijava proroka Muhameda.

Provala nasilja je, kaže imam Majid, uvredljiva za njega.

“U redu je naljutiti se jer mi volimo našeg proroka. Ali moramo reagirati na njegov način, a ne na način koji nam diktiraju neki drugi koji potiču na nasilje što samo još više iskrivljuje i nagrđuje sliku našeg proroka.”

Film je uvredljiv i za rabina Davida Sapersteina, direktora Vjerskog centra za akciju u reformi Judaizma, u Washingtonu.

“Cilj mu je vrijeđati, degradirati, klevetati, ismijavati vjeru na način za koji bi svatko normalan znao da će pobuditi na nasilje; objaviti ga upravo na 11. rujna, uz 11. godišnjicu terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu, posebno je ogavan čin onih koji su radili na tom filmu.”

Sličnih je protesta bilo i ranije. Godine 2008., nasilje je izbilo zbog filma nizozemskog političara kojim je napadnut bio Kuran.

Haris Tarin, direktor Muslimanskog vijeća, u Washingtonu, grupe koja promiče integraciju muslimana u američko društvo, kaže da u njemu, u američkom društvu, postoji mali, ali aktivni segment kojemu je cilj klevetanje islama.

“Njih ne zanima promicanje razumijevanja, boljih odnosa, demokracije. Njih zanima samo demoniziranje, rasplamsavanje mržnje, marginaliziranje muslimanskih zajednica u Americi, huškanje i kvarenje odnosa.”

Film je nahuškao prosvjednike u Libiji i Egiptu na nerede, ali, dodaje Tarin, isti se varaju ako misle da je Amerika anti-muslimanska.

“Zadnje što ja želim poručiti našoj braći u muslimanskom svijetu to je da su muslimani u Americi zdrava i vitalna zajednica koja u potpunosti uživa vjersku slobodu i prava.”

Ono što ovi vjerski čelnici žele naglasiti to je da se ne radi o sukobu između islama i Amerike nego o marginalnim grupama kojima je cilj podjarivanje.
XS
SM
MD
LG