Linkovi

Muslimani proslavljaju Kurban bajram


Vjernici su bajram-namaz obavljaju u Begovoj džamiji u Sarajevu.
Vjernici su bajram-namaz obavljaju u Begovoj džamiji u Sarajevu.

Muslimani danas širom svijeta obilježavaju Kurban bajram, a u Bosni i Hercegovini centralna svečanost Islamske zajednice je održana u Gazi Husref-begovoj džamiji u Sarajevu gdje su vjernici klanjali bajram-namaz.

Hutbu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

„Našu lađu na uzburkanom moru nije moguće uvesti u mirnu luku bez zajedničkog truda, bez davanja drugom i prihvatanja od drugog, bez uspostave pravde koja će osigurati jednakost i poštovanje za sve, a posebno za najslabije među nama”, rekao je Kavazović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Davno je bilo vrijeme da se nauči važna lekcija o zemlji u kojoj živimo: neće biti mira ukoliko se budu sklapali savezi jednih protiv drugih, jer takva savezništva samo će povećati patnju i podjele. Samo ako se svi držimo zajedno možemo biti na dobitku", jedna je od poruka koje je poslao.”

Kurban bajram traje četiri dana. Ovog bajrama se prinosi žrtva – kurban, uglavnom ovca. Meso se dijeli na tri dijela – jedan dio za ukućane, drugi za prijatelje i treći dio za siromašne.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG