Linkovi

Nova studija - Američki muslimani: vjera, sloboda i budućnost


Nova studija - Američki muslimani: vjera, sloboda i budućnost
Nova studija - Američki muslimani: vjera, sloboda i budućnost

Oko sedam od deset američkih muslimana kaže da se "vrlo snažno" ili "krajnje snažno" identificiraju sa Sjedinjenim Državama, a sličan broj izražava isti stav o islamu

Istraživačka organizacija Gallupov centar Abu Dhabi provela je stotine tisuće interviewa od 2008. godine s Amerikancima različitih vjera u pokušaju da se preispitaju politički, društveni i duhovni angažman američkih muslimana, kao i da se procjeni stav okoline prema njima. Naša novinarka Susan Presto javlja kako je ova upravo objavljena studija otkrila neke vrlo zanimljive nalaze.

Mohamed Younis, viši je analitičar pri Gallupovom centru Abu Dhabi, rezimira nalaze ovog novog izvješća objavljenog pod naslovom Američki muslimani: vjera, sloboda i budućnost: "Muslimani Amerikanci su upravo to – oni su Amerikanci. Stalo im je mnogo do njihove vjere, ali stalo im je mnogo i do njihove zemlje".

Gospodin Younis kaže da desetljeće nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. ova studija pokazuje da većina Amerikanaca svih vjera vjeruje kako su američki muslimani lojalni Sjedinjenim Državama. Na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu rekao je novinarima kako se do ove percepcije došlo proučavajući odgovore američkih muslimana na pitanje o njihovom identitetu: "Ono što smo ustanovili jest da se američki muslimani identificiraju jednako sa Sjedinjenim Državama kao i sa svojom vjerom".

Oko sedam od deset američkih muslimana kaže da se "vrlo snažno" ili "krajnje snažno" identificiraju sa Sjedinjenim Državama, a sličan broj izražava isti stav o islamu. Istraživanje je pokazalo da većina u svakoj ispitanoj većoj vjerskoj zajednici ne vjeruje da američki muslimani imaju simpatije prema al-Qaidinim teroristima. Što se tiče kvalitete života, američki muslimani su najoptimističnija skupina od svih obuhvaćenim ovim ispitivanjem. Sve u svemu, kaže gospodin Younis, američki muslimani su otprilike u istoj kategoriji s katoličkim, protestantskim, mormonskim i židovskim ispitanicima kad ih se pita da se u koju bi socijalnu skupinu sebe svrstali: one koji financijski jedva sastavljaju kraj s krajem, one koji pate, ili one koji su vrlo uspješni: "Statistički gledano američki muslimani su slični većini drugih većih vjerskih skupina u Sjedinjenim Državama po postotku ispitanika koji potpadaju u kategoriju "financijski uspješnih".

Šezdeset posto američkih muslimana opisuje sebe kao "uspješne", a samo tri posto kažu da su siromašni. U oba slučaja njihovi odgovori su skoro identični onima koje su dali američki Židovi. Mohamed Younis kaže da su američki muslimani često najbliži američkim židovima po svojim društvenim i političkim stajalištima: "Američki Židovi u većem broju od katolika, protestanata i mormona promatraju muslimane kao lojalne Amerikance. Oni se također slažu s američkim muslimanima – opet mnogo više negoli s katolicima, protestantima i mormonima – u vjerovanju da muslimani u Sjedinjenim Državama nemaju nikakvih simpatija prema terorističkoj organizaciji al-Qaide. Oni će zapravo puno češće od američkih muslimana reći da su muslimani u Sjedinjenim Državama izloženi predrasudama. A američki Židovi i muslimani dvije su vjerske skupine koje će također najčešće reći da je rat u Iraku pogreška".

Analitičar Mohamed Younis predložio je američkoj vladi da tretira islamofobiju i antisemitizam kao povezane fenomene. On dodaje kako se nada da će Gallupova studija pomoći da se raščiste zablude oko američkih muslimana.

XS
SM
MD
LG