Linkovi

New York: Taksi vozač izboden nožem jer je musliman


New York: Taksi vozač izboden nožem jer je musliman
New York: Taksi vozač izboden nožem jer je musliman

21-godišnji Michael Enright napao Ahmada Sharifa nakon što mu je on odgovorio da je musliman. U New Yorku rastu napetosti zbog planova o izgradnji islamskog kulturnog centra u blizini mjesta napada na svjetski trgovinski centar.

Jedan taksi vozač musliman, koji je u New Yorku izboden nožem u aktu mržnje od strane putnika, se pridružio gradonačelniku Michaelu Bloombergu u osudi napada. Policija navodi da je putnik nekoliko puta izbo nožem Ahmeda Sharifa nakon što ga je pitao da li je musliman. Incident dolazi u trenucima kada je New York zahvaćen kontroverzama oko planova izgradnje islamskog kulturnog centra u blizini mjesta napada na svjetski trgovinski centar 2001.

Nakon što je, kako se navodi, taksi vozač odgovorio da jeste musliman, napadnut je nožem. Srećom Ahmed Sharif je ostao živ i jučer se pred kamerama pojavio u društvu gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga.

Bez obzira koliko je divna ova zemlja, bez obzira koliko je divan ovaj grad, uvijek ima neko ko se ponaša bezobzirno, rekao je gospodin Bloomberg.

Ahmad Sharif je dodao:

Ovo je grad svih boja, rasa, religija. Mi ovdje živimo jedni uz druge u miru.

Policija navodi da je 21-godišnji Michael Enright napao Sharifa nakon što mu je on odgovorio da je musliman. U New Yorku rastu napetosti zbog planova o izgradnji islamskog kulturnog centra u blizini mjesta napada na svjetski trgovinski centar. Policija nije povezala napad sa planiranim centrom, ali njujorško udruženje taksi vozača jeste, osudivši, kako su naveli, licemjerje i anti-islamsku retoriku.

Za nas, koji predstavljamo radnu snagu koja je gotovo 50% muslimanska, je apsolutno neprihvatljivo okruženje straha koje vlada New Yorkom, kaže Bhairavi Desai.

Michael Enright je optužen za pokušaj ubistva, uz još neke optužbe. On je student koji je policiji rekao da je nedavno boravio u Afganistanu i volontirao za organizaciju koja promovira međuvjerski dijalog. Analitičari za borbu protiv terorizma strahuju da bi retorika koja prati planove izgradnje džamije mogla provocirati ekstremiste na nasilje.

XS
SM
MD
LG