Linkovi

NY: Promatranje muslimana nije dovelo ni do kakvog traga


Promatranje muslimanske zajednice u New Yorku u posljednjih šest godina nije dovelo ni do kakve terorističke istrage

Jedan viši zvaničnik policijskog odjela New Yorka je izjavio da špijuniranje muslimanske zajednice grada nije dovelo ni do jedne jedine informacije o kriminalnim aktivnostima. Neki Muslimani, koji su bili mete tih promatranja, osjećaju da su u toj bitci pobijedili.

Promatranje muslimanske zajednice od strane tajnog demografskog odjela njujorške policije u posljednjih šest godina nije dovelo ni do kakvog traga niti bilo kakve terorističke istrage. Ta informacija je objelodanjena prilikom nedavnog smjenjivanja zamjenika policijskog šefa obavještajnog odjela Thomasa Galatija, a što je bilo dio slučaja vezanog za građanske slobode koji traje već decenijama. Muslimanske grupe već dugo zahtijevaju ostavku komesara njujorške policije Raya Kellyja upravo zbog pitanja promatranja. Ali on ima podršku gradonačelnika Michaela Bloomberga i brani takvo promatranje kao neophodno za odbranu grada od terorizma.

Mi smo veoma svjesni građanskih sloboda i znamo da će uvijek postojati napetosti između policijskog odjela i takozvanih grupa za građanske slobode, rekao je Ray Kelly.

Palestinski imigrant Mousa Ahmad kaže da je morao zatvoriti svoju kafanu jer je policijsko promatranje zastrašivalo njegove mušterije. On je još uvijek vlasnik brijačnice koja se nalazi u blizini.

Bilo je možda pet policajaca vani, 10 unutra. Kada sam ih upitao šta se desilo rekli su, ništa, ovo je samo rutinski pregled. Rekao sam, kakav rutinski pregled, ovo je brijačnica. Policajac je otišao u podrum i provjeravao svaku torbu, svaku ladicu.

Cyrus McGoldrick predstavlja njujorški ured Vijeća za američko- islamske odnose. On kaže da Galatijevo smjenjivanje potvrđuje navode Muslimana, koji su meta promatranja, o opasnostima zamjene slobode za sigurnost.

Možete i sami vidjeti da se tu ne radi o sigurnosti, već nažalost, o kontroli, o sakupljanju obavještajnih informacija bez svrhe i to je bespotrebno trošenje novca koji plaćaju poreski obveznici, kaže Cyrus McGoldrick.

Policijski odjel New Yorka nije odgovorio na pozive Glasa Amerike za komentar o skidanju s dužnosti policijskog šefa Galatija. Cyrus McGoldrick kaže da bi policija trebala pratiti ljudsko ponašanje, a ne vjerski ili etnički profil Amerikanaca, koji su, po svojoj vjeri, muslimani.
NY: Promatranje muslimana nije dovelo ni do kakvog traga
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
XS
SM
MD
LG