Linkovi

Rasprava o radikalizaciji američkih muslimana


Neki birači Kingovog okruga su iskazivali protivljenje, a drugi podršku ispred njegovog ureda na Long Islandu u New Yorku
Neki birači Kingovog okruga su iskazivali protivljenje, a drugi podršku ispred njegovog ureda na Long Islandu u New Yorku

Kongresmen Peter King kaže da ima obavezu istražiti, kako on tvrdi, stvarne terorističke prijetnje koje dolaze od odredjenih elemnata unutar muslimanskih zajednica u SAD. Ali, kritičari kažu da saslušanje može demonizirati milione muslimana u Americi.

Predsjednik Komiteta za Domovinsku sigurnost, zastupničkog doma američkog Kongresa, republikanski kongresmen iz New Yorka Peter King će u četvrtak, 10. marta, započeti, kako je to nazvao saslušanje o radikalizaciji američkih muslimana. King kaže da ima obavezu istražiti, kako on tvrdi, stvarne terorističke prijetnje koje dolaze od odredjenih elemnata unutar muslimanskih zajednica u Sjedinjenim Državama. Ali, kritičari kažu da saslušanje može demonizirati milione ljudi koji u tim zajednicama žive poštujući zakon.

Birači izbornog okruga kongresmena Kinga su se, nedavno, okupili ispred njegovog ureda na Long Islandu kako bi iskazali protivljenje njegovom saslušanju o radikalizaciji, a drugi podršku.

Republikanski kongresmen Peter King
Republikanski kongresmen Peter King

Medju onima koji ga podržavaju je Richard Lazevnick:

"Mi u zemlju puštamo svakoga, bez obzira u šta vjeruju. Ukoliko nevjerujete u američki način, u našu vladu i zakone, onda ne pripadate u Sjedinjene Države."

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama živi oko 7 miliona muslimana. Oni su uključeni u sva područja života u Americi. Keith Ellison je prvi musliman član Kongresa, i predvidjeno je da govori na saslušanju.

Ured kongresmena Kinga nije odgovorio na poziv Glasa Amerike, ali na njegovoj web stranici je izvještaj CNN koji ponavlja kontroverzne sugestije o raširenosti radikalizacije američkih muslimana.

"2004. ja sam rekao da 80 posto džamija u Americi kontrolišu extremisti. To je bilo zasnovano na svjedočenju iz 2000. godine, Sheikha Kabbania, koji je govorio na saslušanju u State Departmenu.

U SAD živi oko 7 miliona muslimana
U SAD živi oko 7 miliona muslimana

Ja ne znam kako je danas, može biti više, ili manje od 80 procenata", rekao je za CNN kongresmen King.

Molitva u džamiji al-Abidin u Bruklinu, u New Yorku se ozvučenjem prenosi napolje da je svi čuju. Medju prisutnim je i izvršni direktor Vijeća islamskog vodjstva u New Yorku, Zaheer Uddin, koji cifru od 80 procenata odbacuje kao mit:

"Može biti nekoliko džamija. Mi ne znamo ni za jednu od takvih džamija, ukoliko i jedna postoji. Ukoliko Peter King to zna, trebao bi govoriti o specifičnim džamijama."

Uddin kaže da je samo pet procenata domaćeg terorizma počinjeno od strane muslimana, dodajući da njegova organizacija osudjuje takve akcije.

Učesnici protesta na Times Square-u u New Yorku
Učesnici protesta na Times Square-u u New Yorku

Nedavno istraživanje Univerziteta Duke je pokazalo da su američke vlasti od 120 terorističkih zavjera muslimana, 48 otkrili zahvaljujući informacijama iz muslimanskih zajednica.

Protekle nedjelje, jevreji i kršćani su se pridružili muslimanima na Times Square u New Yorku u protetsu protiv saslušanja o radikalizaciji.

Imam Faisal Abdul Rauf, koji traži da izgradi Islamski centar na Donjem Manhattanu, protivi se tome što se kongresmen King isključivo fokusira na muslimane i Islam.

"Ekstremizam dolazi iz tradicije svih vjera. Postoje američki ekstremisti i radikali kao što postoje muslimanski ekstremisti i radikali. I mi treba da zasutavimo ciklus radikalizacije", kaže Rauf.

Izvještaj FBI potvrdjuje da se u Sjedinjenim Državama prijetnja od domaćeg terorizma kreće od zagovornika rasne nadmoći i eko-terorista do anti-vladinih ekstremista i separatista. Ali King odbija da promjeni fokus saslušanja. On kaže da mu je cilj da pokaže da su većina muslimana dobri Amerikanci, ali da njihovi lideri ne rade ono što bi trebali.

XS
SM
MD
LG