Linkovi

SAD: NewGround za nove mostove


Tanzila Ahmed je muslimanka roditelja iz Bangladeša. Za nju su okupljanja koja organizira grupa NewGround zajedništvo u razlikama.

Razumijevanje, dijalog i prijateljtsvo mladih muslimana i Jevreja je moguće, stvara se i opstaje u međusobnim kontaktima jednih i drugih. Dobar primjer je organizacija NewGround, Novo tlo, iz Los Angelesa. Most, ili mostovi prijateljtstva i razumijevanja grade se na zajedničkim okupljanjima pripadnika muslimanskih i jevrjeskih zajednice.

Na jednom od tih okupljanja govorio je mladi neorohirug, kao dijete siroče koje je odraslo u jevrjejskoj porodici. Odrastao je u svojoj vjeri, kao musliman. Nakon njega govorila je mlada Jevrejka o baki i djedu, Jevrejima koji su uspjeli preživjeti holokaust.

Njihova sjećanja su jedan od podsticaja na drugačija razmišljanja, na razmišljanja koja približavaju ljude.

Tanzila Ahmed je muslimanka roditelja iz Bangladeša. Za nju su okupljanja koja organizira grupa NewGround zajedništvo u razlikama:

„To su razgovori i dijalozi iz različitih perspektiva i sredina. Pamteći ih i prihvatajući ih mi smo u stanju pokrenuti se, zbližiti se sa određenim ciljem.“

Palestinsko-izraelski sukob mogao bi biti zid razdvajanja muslima i Jevrjeja i u Los Angelesu, kaže Edina Leković, aktivstinja jedne muslimanske grupe i su-osnivačica NewGround-a. Ona ističe:

„Mladi, Jevrjeji i muslimani znaju jedni druge . Njihovi odnosi nisu određeni dešavnjima na izraelsko-palestinskim teritorijama, nego time što čine ovdje, u Los Angelesu.“

Oraganizacije poput NewGround-a koje grade mostove između pripadnika muslimanskih i jevrjeskih zajednica mnogo su rjeđe nego one koje okupljaju Jevrjeje i kršćane ističe rabinka Sarah Bassin i dodaje:

„Dijalozi muslimana i Jevrjeja nisu još naširoko počeli. Ne okupljamo se onako kako to čine Jevreji i kršćani već decenijama, posebno nako tragičnog perioda holokausta.“

Za Amira Abdullaha, glumca inače, razlike između pripadnika dvije grupe će postojati:

„Ne, muslimani i Jevreji neće i ne mogu se složiti u svemu i oko svega. To muslimani ne mogu ni međusobno. Ali, ako dijelimo naša iskustva i naša osjećanja, najmanje što možemo je bolje razumijevati jedni druge i to je ono što je bitno.“

Bitno je da to što se dešava u okviru NewGround-a počne dešavati i na nekom novom tlu, u drugim dijelovima Sjedinjenih Država i izvan njih.
SAD: NewGround za nove mostove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
XS
SM
MD
LG