Linkovi

Muskova kompanija Neuralink na udaru kritika zbog testova na majmunima


Elon Musk

Neuralink, kompanija za medicinske uređaje Elona Muska, trenutno je pod saveznom istragom zbog navodnog zlostavljanja majmuna u eksperimentima, koje grupe za prava životinja smatraju nepotrebnim.

Uređaji koje razvija Neuralink, kompanija milijardera Elona Muska, imaju namjenu pomoći u liječenju raznih neuroloških poremećaja, uključujući tretmane za vraćanje vida i kretanja.

Međutim, skupina za prava životinja Physicians Committee for Responsible Medicine (Komitet ljekara za prava životinja) tvrdi da su mnogi eksperimenti kršili propise o dobrobiti životinja.

Prema ovog grupi, „zaposlenici Neuralinka bušili su rupe u lobanjama rezus makakija i ugrađivali uređaje koji su se često kvarili ili izazivali ozbiljne infekcije. Nisu slijedili vlastiti protokol, što je rezultovalo time da je najmanje jedan majmun patio od krvarenja u mozgu i jakog povraćanja i dobio čir na jednjaku prije nego što je ubijen.” Oni tvrde da su i drugi majmuni imali zdravstvene probleme i patili.

Prema Reutersu, federalnu istragu Neuralinka otvorio je proteklih mjeseci glavni inspektor Ministarstva poljoprivrede SAD-a i usredotočuje se na kršenja Zakona o dobrobiti životinja.

Reuters izvještava, na osnovu izjava uposlenih, kako je Elon Musk vršio pritisak na uposlenike Neurolinka što je rezultiralo neuspjelim testovima koji su se morali ponavljati, a što je automatski povećalo broj životinja koje su testirane i ubijene.

Dokazi do kojih je Reuters došao pokazuju kako je za potrebe Neuralinka ubijeno oko 1500 životinja, uključujući više od 280 ovaca, svinja i majmuna, nakon eksperimenta iz 2018.

Na stranici Neuralinka u odjelu o dobrobiti životinja stoji: „U Neuralinku smo apsolutno predani radu sa životinjama na najhumaniji i najetičniji mogući način.”

Trenutno se svi novi medicinski uređaji, tretmani i vakcine moraju testirati na životinjama prije nego što se mogu etički ispitati na ljudima. Međutim, postoje jasni zahtjevi postupanja prema životinjama koje je potrebno ispoštovati.

Mnoge kompanije rutinski koriste životinje u eksperimentima kako bi unaprijedile zdravstvenu zaštitu ljudi. Životinje se obično ubijaju nakon završetka eksperimenta, često kako bi se mogle pregledati nakon smrti u svrhu istraživanja.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG