Linkovi

Muskova kompanija Neuralink na udaru kritika zbog testova na majmunima


Elon Musk
Elon Musk

Neuralink, kompanija za medicinske uređaje Elona Muska, trenutno je pod saveznom istragom zbog navodnog zlostavljanja majmuna u eksperimentima, koje grupe za prava životinja smatraju nepotrebnim.

Uređaji koje razvija Neuralink, kompanija milijardera Elona Muska, imaju namjenu pomoći u liječenju raznih neuroloških poremećaja, uključujući tretmane za vraćanje vida i kretanja.

Međutim, skupina za prava životinja Physicians Committee for Responsible Medicine (Komitet ljekara za prava životinja) tvrdi da su mnogi eksperimenti kršili propise o dobrobiti životinja.

Prema ovog grupi, „zaposlenici Neuralinka bušili su rupe u lobanjama rezus makakija i ugrađivali uređaje koji su se često kvarili ili izazivali ozbiljne infekcije. Nisu slijedili vlastiti protokol, što je rezultovalo time da je najmanje jedan majmun patio od krvarenja u mozgu i jakog povraćanja i dobio čir na jednjaku prije nego što je ubijen.” Oni tvrde da su i drugi majmuni imali zdravstvene probleme i patili.

Prema Reutersu, federalnu istragu Neuralinka otvorio je proteklih mjeseci glavni inspektor Ministarstva poljoprivrede SAD-a i usredotočuje se na kršenja Zakona o dobrobiti životinja.

Reuters izvještava, na osnovu izjava uposlenih, kako je Elon Musk vršio pritisak na uposlenike Neurolinka što je rezultiralo neuspjelim testovima koji su se morali ponavljati, a što je automatski povećalo broj životinja koje su testirane i ubijene.

Dokazi do kojih je Reuters došao pokazuju kako je za potrebe Neuralinka ubijeno oko 1500 životinja, uključujući više od 280 ovaca, svinja i majmuna, nakon eksperimenta iz 2018.

Na stranici Neuralinka u odjelu o dobrobiti životinja stoji: „U Neuralinku smo apsolutno predani radu sa životinjama na najhumaniji i najetičniji mogući način.”

Trenutno se svi novi medicinski uređaji, tretmani i vakcine moraju testirati na životinjama prije nego što se mogu etički ispitati na ljudima. Međutim, postoje jasni zahtjevi postupanja prema životinjama koje je potrebno ispoštovati.

Mnoge kompanije rutinski koriste životinje u eksperimentima kako bi unaprijedile zdravstvenu zaštitu ljudi. Životinje se obično ubijaju nakon završetka eksperimenta, često kako bi se mogle pregledati nakon smrti u svrhu istraživanja.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG