Linkovi

Muškarac osuđen na 4 godine zatvora za napad na policiju 6. januara 2021.


Pristalice Donalda Trumpa ruše barikadu dok se sukobljavaju sa policijom Capitola tokom napada na zgradu Kongresa, 6. januar, 2021.
Pristalice Donalda Trumpa ruše barikadu dok se sukobljavaju sa policijom Capitola tokom napada na zgradu Kongresa, 6. januar, 2021.

Muškarac iz Virginije koji je napao policiju ukradenom palicom i koristio treptavo svjetlo da dezorijentiše policajce koji su pokušali da brane američki Capitol 6. januara 2021, osuđen je u utorak na više od četiri godine zatvora.

Geoffrey Sills iz Mechanicsvillea, Virginia, osuđen je za napad opasnim oružjem, ometanje Kongresa i pljačku, zbog uloge u nasilju u tunelu na zapadnoj terasi Capitola. Tu je policija prebijana i potiskivana dok je pokušavala da odbije bijesnu rulju pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Osuđeni je iza rešetaka već proveo godinu i po dana, otkako je uhapšen u junu 2021.

Sills, koji je stigao u Capitol sa gas maskom i zaštitnim naočalama, bacio je nekoliko predmeta na policiju, ukrao policijsku palicu i njom udario najmanje dva policajca, saopštili su tužioci. Također je uperio blicajući svjetlo u kordon policajaca u tunelu.

Sillls je tog dana postavio video snimke svojih i tuđih akcija na društvenim medijima, prije nego što je izbrisao svoj nalog, naveli su tužioci. U jednom postu, koji pokazuje sliku policajaca u opremi za suzbijanje nereda, Sillls je napisao: "Posjetio sam Capitol danas". U drugom postu koji prikazuje pobunjenike kako ulaze u tunel, naveo je: "Otišao sam u obilazak."

Sudija federalnog Okružnog suda, Trevor McFadden , proglasio je Sillsa krivim u augustu poslije sudskog postupka u kojem optuženi ne priznaju krivicu za optužbe, već se slažu sa vladom da su određene činjenice istinite.

Tužioci su tražili devet godina zatvora, navodeći u sudskim spisima da je Sillls "izrazio malo kajanja". Oni su tvrdili da su njegove objave na društvenim mrežama bile objave čovjeka ponosnog na svoje postupke.

Sillsov advokat je naveo u sudskim spisima da njegov klijent nije došao u Washington 6. januara sa namjerom da počini nasilje i da je imao gas masku i taktičku opremu "samo zato što se plašio terorističkog napada".

"On nije stigao tog dana planirajući ili očekivajući da će izazvati nasilje. Nema dokaza da je povrijedio nekoga. Otišao je jer ga je predsjednik zamolio. Kada je stigao tamo, ušao je u vrtlog koji nije njegov", napisao je njegov advokat, od kojeg je nakon izricanja kazne zatražen komentar.

Sills je među oko 1.000 ljudi koji su optuženi za federalne zločine u neredima u kojima su desetine policajaca povrijeđene.

Više od 300 osoba optuženo je za napad, opiranje ili ometanje policajaca, uključujući više od 100 osoba koje su optužene za korištenje smrtonosnog ili opasnog oružja ili izazivanje ozbiljnih telesnih povreda.

Više od polovine optuženih za napad na Capitol 6. januara 2021. priznali su krivicu, uključujući više od 130 onih koji su priznali krivicu za kriminal. Od 400 osuđenih, više od polovine je osuđeno na zatvorske kazne u rasponu od sedam dana do deset godina, navodi se u podacima agencije AP.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG