Linkovi

Musk ukinuo rad od kuće u Twitteru i upozorio na "teška vremena"


Kancelarije kompanije Twitter u New Yorku. (Foto:/Mary Altaffer)
Kancelarije kompanije Twitter u New Yorku. (Foto:/Mary Altaffer)

Milijader Elon Musk​​​​​​​ je u mailu zaposlenima u Twitteru, od kojih većina radi od kuće, naložio da se odmah vrate u kancelarije najmanje 40 sati nedjeljno i upozorio da predstoje "teška vremena".

Mailovi, u koje je agencija AP imala uvid, prve su Muskove poruke upućene zaposlenima koji nisu bili dio prošlonedjeljnog masovnog otpuštanja. Mnogi su morali da se oslanjaju na Muskove tvitove da bi saznali kakva je budućnost Twittera.

"Žao mi je što je ovo moj prvi mail cijeloj kompaniji, ali nema načina da se ova poruka uputi na pozitivniji način", napisao je Musk, prije nego što je opisao teške ekonomske uslove za kompanije kao što je Twitter koje se gotovo u potpunosti oslanjaju na reklame da bi zaradile profit.

"Bez značajnog prihoda od pretplate, postoji dobra šansa da Twitter neće preživjeti predstojeći ekonomski pad. Potrebno je da oko polovine prihoda bude od pretplate", naveo je Musk.

Musk je uputio interni mail nakon što je pokušao da umiri najveće kompanije koje se reklamiraju na Twitteru. Neki poznati brendovi su privremeno prekinuli oglašavanje na toj društvenoj mreži, čekajući da vide kako će Muskovi prijedlozi da se ublaže pravila protiv širenja mržnje i dezinformacija uticati na sadržaj na Twitteru.

Musk je zaposlenima rekao da je "prioritet proteklih 10 dana" bio da se razvije i pokrene nova pretplatnička usluga od 7,99 dolara mjesečno, koja obuhvata i stavljanje plave oznake kod imena pretplatnika - što se prethodno koristilo samo za verifikovane naloge.

Prošle nedjelje je saopšteno da Twitter otpušta oko 50 odsto radne snage. U kompaniji je ranije ove godine radilo 7.500 zaposlenih.

Musk je prethodno izrazio nezadovoljstvo politikom Twittera u pogledu rada od kuće za vrijeme pandemije koja je omogućavala liderima timova da odluče da li zaposleni moraju da dolaze u kancelariju. U srijedu je naložio svim zaposlenima da se u četvrtak vrate u kancelarije.

U mailu zaposlenima rekao je da "rad van kancelarije više nije dozvoljen" i da je put naprijed "težak i da će biti potreban intenzivan rad da bi se ostvario uspjeh". Dodao je i da će lično razmotriti svaki zahtjev za izuzeće iz nove politike.

Twitter nije javno saopštio koliko je radnika otpušteno širom svijeta. U međuvremenu se nastavljaju egzodus iz kompanije. Lea Kissner, direktorica za bezbjednost informacija, tvitovala je u četvrtak da je "donijela tešku odluku da napusti Twitter".

Ekspert za cyber bezbjednost Alex Stamos, koji je bio zadužen za bezbjednost u Facebooku, tvitovao je da "postoji ozbiljan rizik od upada sa drastično smanjenim brojem zaposlenih", a da bi Twitter također mogao da prekrši odluku Federalne trgovinske komisije (FTC) iz 2011. godine kojom je kompaniji naređeno da riješi ozbiljne propuste kada je riječ o bezbjednosti podataka.

FTC je u saopštenju u četvrak navela da sa "dubokom zabrinutošću prati nedavni razvoj događaja u Twitteru".

"Ni jedan direktor niti kompanija nisu iznad zakona, i kompanije moraju da poštuju naše uredbe", saopšteno je iz trgovinske komisije, ali nije precizirano da li istražuje Twitter zbog mogućih prekršaja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG