Linkovi

Musk započinje svoje vlasništvo nad Twitterom otpuštanjima, izjavljuje da je 'ptica oslobođena'


FILE PHOTO: Illustration shows Elon Musk image on smartphone and printed Twitter logos
FILE PHOTO: Illustration shows Elon Musk image on smartphone and printed Twitter logos

Elon Musk postao je u četvrtak vlasnik Twitter Inc., otpustivši najviše rukovoditelje i dajući malo jasnoće oko toga kako će ostvariti visoke ambicije koje je zacrtao za utjecajnu platformu društvenih medija.

"Ptica je oslobođena", tvitao je, referirajući se na Twitterov logo ptice u očitom znaku svoje želje da firma ima manje ograničenja na sadržaj koji se može objaviti.

Izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Inc također je rekao da želi spriječiti da platforma postane komora za mržnju i podjele.

Drugi ciljevi uključuju želju da se "poraze" spam botovi na Twitteru i da se algoritmi koji određuju kako se sadržaj prikazuje korisnicima učini javno dostupnima.

Ipak, Musk nije ponudio detalje o tome kako će sve to postići i ko će voditi firmu. Rekao je da planira ukinuti radna mjesta, ostavljajući 7500 Twitterovih zaposlenika zabrinute za svoju budućnost. Također je u četvrtak rekao da nije kupio Twitter kako bi zaradio više novca, već "kako bi pokušao pomoći čovječanstvu, koje voli".

Musk je smijenio glavnog izvršnog direktora Twittera Paraga Agrawala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šefa za pravna pitanja i politike Vijaya Gaddea, prema ljudima upućenima u stvar. Optužio ih je da su obmanuli njega i investitore na Twitteru zbog broja lažnih računa na platformi.

Agrawal i Segal bili su u Twitterovom sjedištu u San Franciscu kada je dogovor sklopljen i ispraćeni su van, dodali su izvori.

Musk, koji također vodi raketnu firmu SpaceX, planira postati izvršni direktor Twittera nakon dovršetka akvizicije, a također planira ukinuti trajne zabrane korisnicima, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na osobu upoznatu s tim pitanjem.

Twitter, Musk i rukovoditelji nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Musk-Twitter
Musk-Twitter

Prije nego što je zaključio akviziciju vrijednu 44 milijarde dolara, a nikad se nije bojao upustiti se u teatralnost, Musk je u srijedu ušetao u sjedište Twittera s velikim smiješkom i porculanskim umivaonikom, nakon čega je tweetao "neka tone". Promijenio je opis svog Twitter profila u "Chief Twit".

Također je pokušao smiriti strahove zaposlenika da dolaze velika otpuštanja i uvjeravao je oglašivače da njegova prošla kritika Twitterovih pravila o moderiranju sadržaja neće naštetiti njegovoj privlačnosti.

"Twitter očito ne može postati pakleni krajolik koji je slobodan za sve, gdje se može reći bilo što bez posljedica!" rekao je Musk u otvorenom pismu oglašivačima u četvrtak.

Kako su se vijesti o dogovoru širile, neki korisnici Twittera su brzo označili svoju spremnost da odustanu.

"Bit ću sretan otići u trenu ako se Musk, pa, ponaša onako kako svi očekujemo", rekao je korisnik s računom @mustlovedogsxo.

Kao naznaka izazova s kojima se treba pozabaviti, bollywoodska glumica Kangana Ranaut, kojoj je prošle godine zabranjen pristup Twitteru zbog kršenja njegovih pravila o ponašanju koje izaziva mržnju i uvredljivo ponašanje, pozdravila je Muskovo preuzimanje na Instagramu i podijelila zahtjeve obožavatelja da joj se vrati račun.

Musk je također u maju rekao da će poništiti zabranu Donaldu Trumpu, koja je uklonjena nakon napada na američki Kapitol. Bivši američki predsjednik rekao je da se neće vratiti na platformu i umjesto toga pokrenuo je vlastitu aplikaciju za društvene medije, Truth Social.

Trumpov predstavnik nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Musk je naznačio da Twitter vidi kao temelj za stvaranje "super aplikacije" koja nudi sve, od prijenosa novca do kupovine i prijevoza.

Ali Twitter se bori da uključi svoje najaktivnije korisnike koji su vitalni za posao. Ovi "teški tviteraši" čine manje od 10% mjesečnih ukupnih korisnika, ali generiraju 90% svih tweetova i polovicu globalnog prihoda.

SAGA

Put do ostvarenja dogovora bio je pun zaokreta koji su sijali sumnju hoće li do njega uopće doći. Počelo je 4. aprila, kada je Musk objavio 9,2% udjela u Twitteru, postavši najveći dioničar tvrtke.

Najbogatija osoba na svijetu tada je pristala pridružiti se Twitterovoj upravi, samo da bi u posljednjem trenutku odustala i umjesto toga ponudila kupnju kompanije za 54,20 dolara po dionici, ponuda za koju je Twitter mislio da bi mogla biti još jedna od Muskovih kanabis šala.

Muskova ponuda bila je stvarna, a tokom samo jednog vikenda kasnije u aprilu, dvije su strane postigle dogovor po predloženoj cijeni. To se dogodilo bez da je Musk proveo dubinsku analizu povjerljivih podataka firme.

U sedmicama koje su uslijedile, Musk se predomislio. Javno se žalio na Twitterove spam račune, a njegovi su advokati tada optužili Twitter da nije udovoljio njegovim zahtjevima za informacijama o toj temi.

Ogorčenost je rezultirala time da je Musk Twitteru 8. jula rekao da raskida ugovor. Četiri dana kasnije Twitter je tužio Muska kako bi ga prisilio da dovrši akviziciju.

Do tada je tržište dionica palo zbog zabrinutosti oko moguće recesije. Twitter je optužio Muska kajanje, tvrdeći da je želio izaći iz posla jer je mislio da je preplatio.

Većina pravnih analitičara rekla je da Twitter ima najjače argumente i da će vjerovatno prevladati na sudu.

Dana 4. oktobra, baš kad su Twitterovi advokati trebali smijeniti Muska, on je napravio još jedan preokret, ponudivši dovršenje posla kao što je obećao. To mu je i uspjelo, samo dan prije roka koji mu je sudac dao da izbjegne suđenje.

Dionice Twittera završile su trgovanje u četvrtak s rastom od 0,3% na 53,86 USD, malo ispod dogovorene cijene. Dionice će u petak biti uklonjene s Njujorške berze.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG