Linkovi

Jedan legendarni studio, u ruralnoj Alabami, tema dokumentarnog filma


Neki od najvećih svjetskih hitova od 60-ih godina naovamo snimljeni su u jednom studiju u malom mjestu Muscle Shoals, na sjeveru Alabame. Aretha Franklin, Percy Sledge, Bob Dylan, The Rolling Stones i mnogi drugi snimali su tamo, neki još uvijek snimaju. Na nedavno održanom festivalu South by Southwest, u Austinu, u Texasu, prikazan je i dokumentarni film o Muscle Shoalsu.

Muscle Shoals, sa 13.000 stanovnika, smješten je uz rijeku Tennessee, “rijeku koja pjeva”, kako kaže indijanska legenda.

Tijekom zadnjih 50 godina, neki od vrhunskih svjetskih glazbenika snimali su svoje hitove u Muscle Shoalsu. Tamo je znatiželja i odvela redatelja Grega Camaliera.

“Za razliku od drugih glazbenih meka, u gradskim središtima, Muscle Shoals je ruralna Amerika.”

Sve je počelo zahvaljujući viziji i odlučnosti Ricka Halla, dodaje Camalier. Hall je, potkraj 50-ih godina, u Muscle Shoalsu otvorio studio FAME. “Htio sam biti poseban,” govori Hall u filmu, “htio sam biti netko.”

Prvi hit njegovog studija bila je pjesma You Better Move On, Arthura Alexandera, portira u lokalnom hotelu.

Koristeći se starim filmskim materijalom i fotografijama, Camalier svojim dokumentarcem prikazuje kako je Hall razvijao osebujan zvuk svojeg studija, uz podršku lokalnih talenata, bez obzira na njihovu rasu.

U vrijeme kad se guverner Alabame George Wallace svim silama borio protiv desegregacije, bjelački i crnački glazbenici su u ovom kutku države radili zajedno i pravili hitove.

When A Man Loves A Woman od lokalnog je glazbenika Percyja Sledgea napravila svjetsku zvijezdu.

“Kako su njihove pjesme dobijale na značaju i popularnosti ovdje,” kaže Camalier, “one su prodirale i dalje, čuli su ih drugi u svijetu i mnogi su glazbenici poželjeli imati taj isti zvuk.”

U Muscle Shoals su došli i Stonesi. Camalier je za svoj film i intervjuirao Jaggera i Keitha Richardsa. “Bilo je prilično otkačeno, to je i bila cijela ideja,” rekao je Jagger. “Čovječe, bio je to raj za rock-and-roll,” komentar Keitha Richardsa.

Ali tada su Hallovi glazbenici već imali vlastiti studio u Muscle Shoalsu, a i danas ih ima nekoliko u gradu.

Lokalni su žitelji uzbuđeni i oduševljeni dokumentarcem Grega Camaliera.

“Upriličili smo projekciju filma za njih, ponosni su na prošlost, na nasljeđe, saznaju sada više o tome.”

Dokumentarni film Muscle Shoals stiže sada i u kino-dvorane, a bit će prikazan i u programu javne televizije.
XS
SM
MD
LG