Linkovi

Murphy: Spomen obilježje na Kazanima je nepotpuno


Ambasador SAD u BiH Michael Murphy je posjetio spomen obilježje na Kazanima.
Ambasador SAD u BiH Michael Murphy je posjetio spomen obilježje na Kazanima.

Američki ambasador u BiH Michael Murphy obišao je nedavno spomen obilježje Kazani na sarajevskoj planini Trebević, gdje su pronađeni posmrtni ostaci ubijenih civila u ratu, najviše srpske nacionalnosti.

Iako je odao priznanje vlastima Sarajeva što su podigli spomenik, Murphy je rekao da „pomirenje zahtijeva priznavanje svih teških istina iz prošlosti”.

Spomen obilježje na Kazanima je otkriveno 15. novembra 2021. godine. Na spomeniku su imena žrtava uz natpis: „Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana.” Nisu navedeni počinioci ubistava.

„Memorijal Kazani je nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Ubistvo na Kazanima naredio je Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske brigade Armije Republike BiH”, naveo je Murphy. „Radujem se danu kada će spomen obilježje Kazani odražavati ovu činjenicu.”

Podsjećajući da je rat u BiH bio užasna tragedija, ambasador je rekao kako je dužnost lidera „da promovišu pomirenje, pozovu počinioce zločina na odgovornost i da odaju priznanje i odaju počast žrtvama”.

O tekstu na spomen obilježju je odlučeno na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u oktobru 2021. Gradski vijećnici su usvojili prijedlog gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i odbili prijedlog Naše stranke da na spomeniku stoji i ko je odgovoran za ubistva.

Prema izvještaju BIRN-a, u jami na Kazanima su pronađeni posmrtni ostaci 23 žrtve. Identifikovano je 15 žrtava - pet ženskih i deset muških. Deset žrtava je srpske nacionalnosti, po dvije su hrvatske i ukrajinske nacionalnosti, a jedna bošnjačke nacionalnosti.

Za ubistva na Kazanima osuđeno je 14 pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH, kojom je komandovao Mušan Topalović Caco, koji je ubijen 1993. godine u akciji hapšenja, navodi BIRN.

XS
SM
MD
LG