Linkovi

Bitka za nasljedstvo: Murdoch se povukao sa čela medijske imperije


Australijski medijski magnat ima četvero odrasle djece koje bi mogle u budućnosti da budu nasljednici njegove "imperije". (Foto: AP Photo/Mary Altaffer)
Australijski medijski magnat ima četvero odrasle djece koje bi mogle u budućnosti da budu nasljednici njegove "imperije". (Foto: AP Photo/Mary Altaffer)

Rupert Murdoch se povukao sa mjesta predsjednika kompanije Fox Corp i News Corp, okončavši vladavinu dugu više od sedam decenija tokom koje je stvorio medijsku imperiju od Australije do Sjedinjenih Američki Država.

Njegov sin, Lachlan Murdoch, postaće jedini predsjednik kompanije News Corp i nastaviti kao predsjednik i izvršni direktor Foxsa, saopštile su kompanije u četvrtak. Tranzicija učvršćuje Lachlanovu ulogu vođe medijske imperije, stavljajući tačku na pitanje sukcesije unutar porodice Murdoch.

U dopisu osoblju kompanija u četvrtak, Murdoch je naveo: „Naše kompanije su dobrog zdravlja, kao i ja”.

Vijest dolazi samo nekoliko mjeseci pošto je Murdoch (92) odustao od plana koji bi ponovo ujedinio njegovu medijsku imperiju spajanjem Foxa i News Corpa. To se desilo pošto je nekoliko najvećih akcionara odbacilo prijedlog uz obrazloženje da neće uspjeti da ostvari punu vrijednost kompanije.

Murdoch, koji ima skoro pa kontrolne udjele u vlasništvu obje kompanije, biće imenovan za počasnog predsjednika obje kompanije.

Murdoch, koji ima šestero djece, dugo je želio da njegova djeca na kraju preuzmu „uzde” imperije. Njegov sin James je bio izvršni direktor Twenty-First Century Fox, prije odluke kompanije da proda filmsku i televizijsku imovinu kompaniji Walt Disney za 71,3 milijarde dolara, što je posao koji je zaključen 2019.

James je zatim kanalisao prihode od posla u privatnu investicionu firmu Lupa Sistems. Lachlan je imenovan za izvršnog direktora nove Fox Corp.

Nakon Murdochove smrti, njegova druga djeca bi mogla da dovedu u pitanje Lachlanovu moć. Murdoch kontroliše News Corp i Fox preko porodičnog "trusta" iz Renoa u Nevada. On drži otprilike 40 posto udjela u akcijama sa pravom glasa u svakoj od kompanija. On također drži malu količinu akcija kompanija van fonda.

Svako od četvero Murdochove odrasle djece ima udjela u fondu. Međutim, njegove najmlađe dvije kćerke, koje je dobio u braku sa trećom suprugom Wendi Deng, nemaju pravo glasa u fondu.

Prenos glasačkih udjela News Corpa i Foxa sa Murdocha na njegovo četvoro odrasle djece mogao bi da stvori scenario u kojem bi njih troje moglo nadglasati trećinu, potencijalno pokrećući bitku oko budućnosti kompanija, čak i ako Lachlan Murdoch sada nadgleda kompanije.

Fox i News Corp imaju sistem dvostrukih akcija, sa akcijama klase A bez prava glasa i akcijama klase B sa pravom glasa. Akcije u Foxu i News Corpu u vlasništvu Murdochove djece preko fonda su kombinacija obje klase akcija.

Akcije Foxa porasle su za skoro dva posto poslije vijesti o Murdochovom povlačenju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG