Linkovi

Umjetnici iz cijelog svijeta uljepšavaju zapuštenu četvrt Baltimorea


Gaia izradio jedan od prvih murala u Station North Districtu, u Baltimoreu
Gaia izradio jedan od prvih murala u Station North Districtu, u Baltimoreu

Jedna četvrt Baltimorea, grada na istočnoj obali Sjedinjenih Država, dobija svoj facelift. Umjetnici iz Amerike, a i iz drugih zemalja, slikaju murale na zidovima zgrada od kojih neke sjede prazne i napuštene već godinama. Susan Logue nas upoznaje s umjetničkim projektom Open Walls Baltimore

Freddy Sam je jedan od sudionika projekta, došao je iz Južne Afrike. Slikao je murale širom svijeta. “Tako učim o drugim zemljama, kroz moje slikanje. Da putujem samo kao turist nikad ne bih vidio Baltimore i upoznao ga na isti način.”

Istina, malo koji turist je ikada i zalazio u ovu četvrt Baltimorea. Teška su je vremena snašla još prije više desetljeća.

Ali Ben Stone, izvršni direktor projekta Station North Arts and Entertainment District, kojemu je cilj obnavljanje i oživljavanje te zapuštene baltimorske gradske četvrti, izražava nadu da će murali promijeniti stvari.

“Tu je i glavna željeznička stanica – Penn Station – pa je do nas vrlo lako doći; zapravo, to je još jedan, dodatni razlog za posjet našoj četvrti.”

Station North je i dom nekim umjetnicima poput Gaie. On je i kustos projekta Open Walls.

“Želio sam da u njemu sudjeluju umjetnici koji nisu nužno zvijezde, ali koji širom svijeta rade izvanredne zidne slike.”

Kao što su Interesni Kazki, dvojka iz Ukrajine. Oleksii Bordusov i Vladimir Manzhos.

“Počeli smo s tradicionalnim graffitijem," priča Manzhos, "a onda shvatili da i nije suviše zanimljivo slikati samo slova jer njima ne možete reći ništa više od svog imena.”

Drugi su umjetnici graffiti inkorporirali u svoje radove. Gaia je svoju karijeru započeo izradom originalnih postera na zidovima napuštenih zgrada. Muralom za projekt Open Walls privukao je pažnju Williama, koji je odrastao u ovoj četvrti Baltimorea. “Uzgajam golubove. Imao sam ih u jednom trenutku tri stotine. Sviđa mi se ovo, daje osjećaj mira i spokoja, ali tu je i element davanja drugima.”

Kad projekt bude gotov, Station North distrikt će imati više od 20 šarenih murala. Program financiraju vlada i jedna privatna banka.

“Tražimo i načina da privučemo ulaganja u našu četvrt," kaze Ben Stone "Ljude koji bi možda željeli kupiti kuću, iznajmiti je ili otvoriti neki biznis.”

Ova je cvjećarnica ovdje već 30 godina. Vlasnik Vander Pearson se nada da će biti i novih ljudi, novih trgovina.

“Trudim se uvijek imati raznoliku ponudu, ukrase za vrt, razno cvijeće za koje znam da ga ljudi vole zasaditi u vrtu ili imati na verandi.”

Ali uz kuće koje se renoviraju još je uvijek veliki broj onih koje stoje prazne i napuštene.

“Grad vam je kao slikarsko platno," kaze Gaia, "na njemu može biti i lijepo i ružno, i dobro i zlo; imamo ovdje, usred gradskog područja, 45 000 napuštenih zgrada. Obnavljanje i oživljavanje može ići ili brzo ili vrlo sporo.”

U međuvremenu, murali privlače pozornost na četvrt koja je dugo bila zanemarena, ali koja pred sobom vidi bolje dane, koja radi za svijetliju budućnost.

XS
SM
MD
LG