Linkovi

Mundijal 2030: Šest zemalja, tri kontinenta, dva godišnja doba


Gianni Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske federacije. (Foto: Reuters/FIFA Handout)
Gianni Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske federacije. (Foto: Reuters/FIFA Handout)

Maroko, Španija i Portugal imenovani su za domaćine Svjetskog prvenstva u fudbalu 2030, s tim što će prvi tri utakmice prve faze biti odigrane u Urugvaju, Argentini i Paragvaju u čast 100. godišnjice premijernog Mundijala, saopštila je Svjetska fudbalska federacija (FIFA).

Zajednička kandidatura Maroka, Portugala i Španije bila je ujedno i jedina za Mundijal 2030. Odluku od organizaciji tog takmičenja FIFA je trebalo da objavi sljedeće godine, ali je to ipak učinila ranije poslije razgovora sa čelnicima kontinentalnih federacija.

Prvo Svjetsko prvenstvo u historiji održano je 1930. u Urugvaju i domaćin je osvojio to takmičenje.

Odluka FIFA znači da će prvi put u historiji Mundijal biti organizovan na tri kontinenta i u šest zemalja. Također, utakmice grupne faze igraće se u različitim godišnjim dobima, u zavisnosti na kojoj hemisferi zemaljske kugle će se održati.

"Savjet FIFA je jednoglasno odlučio da prihvati zajedničku kandidaturu Maroka, Portugala i Španije koji će biti domaćin turnira 2030, a reprezentacije tih zemalja automatski će se kvalifikovati na Mundijal. Također, uzevši u obzir historijski kontekst prvog Mundijala, jednoglasno smo odlučili i da se održi ceremonija proslave u Montevideu, kao i da se tri meča odigraju u Urugvaju, Argentini i Paragvaju", navodi se u saopštenju FIFA.

Svjetsko prvenstvo igra se svake četvrte godine. Posljednji Mundijal održan je 2022. u Kataru, a titulu prvaka, treći put u historiji, osvojila je Argentina.

Fudbalski Savez Argentine (AFA) saopštio je da će Gaučosi "odigrati prvi meč grupne faze 2030. kuće, pred svojim navijačima".

"U svijetu koji je podijeljen, FIFA i fudbal ujedinjuju”, rekao je Gianni Infantino, prvi čovjek FIFA.

"Savjet FIFA je jednoglasno odlučio da na adekvatan način proslavi stogodišnjicu Mundijala, koji je prvi put održan 1930. u Montevideu. Proslava će biti održana u Južnoj Americi, a Urugvaj, Argentina i Paragvaj će organizovati po jedan meč Svjetskog prvenstva 2030", kazao je Infantino.

Objasnio je da će prvi od ta tri meča biti odigran u Montevideu, na stadionu Sentenario. Upravo taj objekat je bio mjesto odigravanja prvog meča u historiji Mundijala.

Robert Harison, predsednik Fudbalskog saveza Paragvaja, rekao je da će se reprezentacija te zemlje, kao i Argentina i Urugvaj automatski kvalifikovati za Mundijal 2030, ali nije detaljnije objasnio šta će to značiti za proces kvalifikacija na tom kontinentu.

Svjetsko prvenstvo se vraća u Španiju

Portugal i Maroko nikada nisu bili domaćini Mundijala, ali Španija jeste – 1982. godine.

Pedro Rocha, predsjednik Izvršnog komiteta FS Španije, rekao je da su svi uzbuđeni zbog organizacije Mundijala u zemlji čija je reprezentacija 2010. postala prvak svijeta.

"Siguran sam da ćemo sa Marokom i Portugalom organizovati najbolje Svjetsko prvenstvo u historiji”, rekao je on.

Fernando Gomes, prvi čovjek Fudbalskog saveza Portugala, rekao je: "Svaka od naših zemalja donosi živu fudbalsku tradiciju, neviđeno organizaciono iskustvo i kapacitet za inovacije koji će, bez sumnje, ostaviti trag na budućnost takmičenja".

Marokanski kralj Mohammed šesti pozdravio je odluku čelnika FIFA. Reprezentacije ove zemlje oduševila je fudbalski svijet na prošlogodišnjem Mundijalu u Kataru kada je stigla do polufinala.

FIFA je saopštila da će Svjetsko prvenstvo 2034. biti održano u Aziji ili Okeaniji, a Saudijska Arabija je već najavila kandidaturu

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG