Linkovi

Strani jezici otvaraju vrata u svijet


Znanje stranog jezika vam uveliko može pomoći u karijeri. Ali neki studenti u Sjedinjenim državama, učenje stranih jezika podižu na jedan sasvim novi nivo.

Nije nikakva tajna da vam znanje stranog jezika uveliko može pomoći u vašoj karijeri. Ali neki studenti u Sjedinjenim državama, učenje stranih jezika podižu na jedan sasvim novi nivo, u I van učionice. Priču je u Chrlotesvilleu u Virgijini zabilježila Carolyn Presutti.

Nishat Jabin uživa u životu na kampusu univerziteta u Virginiji. Ali sa svim njegovim aktivnostima, osjećaj nije baš kao kod kuće. Stoga, kada se Jabin zaželi svog doma u rodnoj Dhaki u Bangladešu, ona nazove svoju sestru sa kojom priča na Bangla jeziku. Samo nekoliko minuta nakon toga njena prijateljica Meena Khan dolazi u posjetu. Sa njom priča Urdu. Jabin voli jezike.

Ako me neko pita koliko jezika želim znati, rekla bih, više nego prstiju na ruci, dakle vjerovatno 11, kaže Nishat Jabin.

Ona već govori četiri jezika, a studira matematiku koju neki smatraju njenim petim stranim jezikom. Studenti na univerzitetu u Virginiji ne samo da uzimaju časove jezika, već uzimaju časove na jezicima koje žele naučiti, kao što je na primjer čas francuske književnosti.
Melodije različitih jezika ispunjavaju hodnike univerziteta u Virginiji. A tu kao da vidite I njenog osnivača I jednog od prvih američkih predsjednika Thomasa Jeffersona koji se na to sa ponosom smiješi. Jefferson je naime I sam bio jako zainteresiran za jezike. Jedan od profesora ovdje je nedavno otkrio neke sveske koje su sadržavale Jeffersonove prevode perzijske poezije. Odjel za Srednji istok I Južnu Aziju je u posljednju deceniju porastao za 62%, sa najvećim povećanjem časova arapskog. Profesor Suad Mohammed kaže da sve veći broj studenata sada želi imati karijere u polju nacionalne sigurnosti I diplomatske službe. Među njima je Christopher Haberland, koji govori pet jezika.

Što više savladam jedan jezik, to mi postaje lakše naučiti drugi, kaže on.

Posljednjeg mjeseca u semestru, univerzitet u Virginiji je spektar raznih zvukova koji odražavaju 20 jezika koji se tu podučavaju. Od engleskog, španskog, urdu, pašto, do hinduskog I portugalskog. I kada vam je specijalnost strani jezik, to se lako može shvatiti.
XS
SM
MD
LG