Linkovi

Mullen: "Zona zabrane leta nad Libijom je uspješno uspostavljena"


Mullen: "Zona zabrane leta nad Libijom je uspješno uspostavljena"
Mullen: "Zona zabrane leta nad Libijom je uspješno uspostavljena"

Libijski čelnik Moamar Gadafi odgovorio je na zračne udare prijetnjom „dugim ratom“ zapadnim silama

Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, admiral Mike Mullen, izjavio je da je početna faza provođenja zone zabrane letenja dobro prošla te da je ta zona „efektivno“ uspostavljena. Gospodin Mullen kazao je da od subotnjeg početka savezničkih operacija niti jedan libijski zrakoplov nije poletio. Sjedinjene Države i saveznici izveli su jučer dodatne zračne udare na ciljeve libijske vlade u blizini glavnog grada Tripolija u sklopu operacije provođenja zone zabrane letenja koju su odobrili Ujedinjenih narodi.

Admiral Mullen je izvijestio i da su američki zrakoplovi napali snage libijske vojske u blizini istočnog grada Benghazija i tako spriječili njihovo napredovanje ka uporištu oporbe. U tom napadu uništeni su desetci vojnih vozila.

Glasnogovornik libijske vlade objavio je trenutni prekid vatre u 21 sat po lokalnom vremenu. Libija je objavila sličnu obustavu neprijateljstava u petak, ali su provladine snage nastavile s napadom na Benghazi. Libijski čelnik Moamar Gadafi odgovorio je na zračne udare prijetnjom „dugim ratom“ zapadnim silama. U tonskoj izjavi koja je emitirana na libijskoj državnoj televiziji, Gadafi je rekao da „nema opravdanja“ za uplitanje Sjedinjenih Država i europskih zemalja te da zračni udari predstavljaju terorizam. Sjedinjene Države i saveznike okarakterizirao je kao vraga te ih je optužio da pokušavaju ukrasti libijsku naftu. Libijska državna televizija izvijestila je da je 48 ljudi poginulo, a 150 ranjeno u savezničkom napadu.

Bijela kuća priopćila je da je američki predsjednik Barack Obama - koji se nalazi u Brazilu - obavješten o vojnim operacijama te da je sa savjetnicima održao diplomatske konzultacije putem telefona. U razgovorima su sudjelovali i državna tajnica Hillary Clinton te ministar obrane Robert Gates. Ujedinjeni narodi odobrili su - citiramo - „uporabu svih neophodnih mjera“ za zaštitu civila od napada snaga lojalnih libijskom predsjedniku Moamaru Gadafiju.

Američko Ministarstvo obrane objavilo je da je inicijalno na Libiju lansirano više od stotinu raketa „Tomahawk“ s američkih i britanskih brodova i podmornica u Mediteranu. Napadnuta su 22 objekta libijske zračne obrane od kojih je potvrđeno uništenje 20, a status preostale dvije mete još se utvrđuje. U jučerašnjim zračnim udarima sudjelovali su zrakoplovi tipa F-15 i F-16 te tri bombardera B-2. Francuska je objavila da u akcijama sudjeluje 15 njenih borbenih zrakoplova, a francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle napustio je luku Toulon kako bi se priključio operacijama. Francuska je objavila uključivanje četiri katarska borbena zrakoplova u održavanje zone zabranjenog letenja, a Italija će pridonijeti s osam zrakoplova.

Admiral Mullen kazao je da Sjedinjene Države očekuju da će saveznicima predati rukovođenje zonom zabrane letenja te da će u nadolazećim danima sudjelovati samo u podršci operacijama. Dodao je da cilj operacije može biti ispunjen čak i s ostankom Moamara Gadafija na vlasti.

Organizacija arapskih zemalja, Arapska liga, kritizirala je međunarodne zračne udare na Libiju tjedan dana nakon što je zatražila od Ujedinjenih naroda da se nad tom zemljom uvede zona zabranjenog letenja. Glavni tajnik Arapske lige, Amr Moussa izjavio je da je primjena te zone otišla dalje od onoga što je Arapska liga željela. Gospodin Moussa rekao je novinarima u Kairu da Liga želi zaštitu civila, a ne bombardiranje.

Rusija je pak pozvala međunarodnu zajednicu na prestanak onoga što je nazvala „uporabom sile bez biranja“ u Libiji, kazavši da to dovodi do ubijanja civila. Rusija tvrdi da su u zračnim udarima napadnuti neki ne-vojni ciljevi te da je ubijeno 48 civila, a 150 ranjeno. Prilikom glasovanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda o Libiji, Rusija i Kina bile su među suzdržanima.

XS
SM
MD
LG