Linkovi

Muhammad Ali, protiv Trumpovih izjava, ali i ISIL-a


FILE - U.S. boxing great Muhammad Ali was hospitalized December 20 for treatment of a urinary tract infection.
FILE - U.S. boxing great Muhammad Ali was hospitalized December 20 for treatment of a urinary tract infection.

Jedan od svjetski poznatih američkih muslimana, legendarni bokser Muhammad Ali, je digao svoj glas protiv izjava republikanskog kandidata Donalda Trumpa. U saopćenju koje je izdao njegov tim za medije , Muhammad Ali je pozvao muslimane u Americi da se usprotive onima koji koriste Islam kako bi promovirali svoju vlastitu agendu.

Iako nije spomenuo gospodina Trumpa izrijekom, Muhammad Ali , kojemu su sada 73 godine, je rekao I to da politički lideri koji otvoreno osudjuju Islam kao vjeru, mnoge ljude obeshrabruju da naučne više o Islamu.

"Istinski Muslimani znaju, tj. Moraju znati da je protv naše vjere da ju namećeno ili silom tjeramo ljude u nju."kazao je slavni bokser. On je takodjer kazao da, govoreći kao neko ko nikada nije bio optužen za tzv. političku korektnost, on vjeruje da politički lideri Sjedinjenih Država moraju svoj utjecaj koristiti kako bi promovirali medjusobno razumijevanje , I razumijevanje samog Islama , te pojasnili da su ubojice izopačile stvarnu vjeru.

Ali je napao ISIL , naglašujući da nema ničega islamskog u ubijanju nevinih ljud u Parizu, San Bernardinu, ili bilo gdje u svijetu. Pravi Muslimani znaju da okrutno nasilje tzv. islamskih jihadista je u suprotnosti sa svime što je stub Islama, kazao je Muhammad Ali u saopćenju.

Rodjen kao Cassius Clay 1942. godine, Muhammad Ali se 1964. Pridružio američkom pokretu Nation of Islam , a potom promijenio I ime, nakon što je dobio prvu od tri titule svjetskog šampiona u teškoj kategoriji. Medjutim, titula mu je oduzeta kada je osudjen za izbjegavanje vojne obaveze tijekom Vijetnamskog rata. Kasnije je tu osudu poništio američki Vrhovi Sud.

XS
SM
MD
LG