Linkovi

Obitelj Mubarak akumulirala i do 70 milijardi dolara bogatstva


Obitelj Mubarak akumulirala i do 70 milijardi dolara bogatstva
Obitelj Mubarak akumulirala i do 70 milijardi dolara bogatstva

Većina bogatstva egipatskog predsjednika nalazi se u švicarskim bankama ili je uložena u nekretnine u New Yorku, Los Angelesu i Londonu

Stručnjaci za Srednji istok kažu da bogatstvo obitelji egipatskog predsjednika Mubaraka možda iznosi i do 70 milijardi dolara. Procjene se kreću između 40 i 70 milijardi dolara. Većina bogatstva egipatskog predsjednika nalazi se u švicarskim bankama ili je uložena u nekretnine u New Yorku, Los Angelesu i Londonu. Neki stručnjaci ukazuju na to da Mubarak ima i nekoliko luksuznih kuća diljem Egipta. Za njegovu suprugu Suzanne i njihova dva sina – Gamala i Alaa – također se kaže da su milijarderi.

Američki i britanski stručnjaci kažu da obiteljsko bogatstvo datira iz vremena kad je Mubarak bio zrakoplovni časnik i kad se nalazio na položaju s kojeg je mogao izvlačiti koristi iz dodjele vojnih ugovora. Analitičari kažu da je obitelj bila u stanju akumulirati toliko bogatstvo kroz poslovna partnerstva sa stranim ulagačima i kompanijama. Profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Princeton Amaney Jamal izjavila je za televizijsku mrežu ABC da je Mubarakovo bogatstvo slično onom drugih srednjeistočnih čelnika. Dodala je kako je u njegovom režimu bilo dosta "korupcije i korištenja javnih resursa za osobnu dobit".

XS
SM
MD
LG