Linkovi

Hosni Mubarak osuđen na doživotnu robiju


Ispred sudnice u Kairu
Ispred sudnice u Kairu

Svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak osuđen je u subotu na doživotnu robiju zbog saučesništva u ubistvu više stotina anti-vladinih demonstranata tokom osamnaestodnevnih protesta prošle godine, koji su rezultirali njegovom ostavkom 11. februara. Doživotnu robiju dobio je i Mubarakov ministar unutrašnjih poslova, Habib El Adly. Sud je, međutim, odbacio optužbu protiv Mubarakovih sinova Alaa i Gamala.

Presuda Mubaraku izrečena je u zgradi policijske akademije u predgrađu Kaira, koja je nekad nosila njegovo ime. Suđenje je na velikom ekranu izvan sudnice posmatrao veliki broj građana. Egipatska državna televizija prenosila je izricanje presude uživo.

Advokati 84-godišnjeg Mubaraka najavljuju da će se žaliti na presudu.

Ishod suđenja koje je počelo u Avgustu – saglasni su analitičari prilika u Egptu - signal je budućim čelnicima, političkim i vojnim, da više neće moći da budu iznad zakona.

Egipat – najmnogoljudnija arapsa država i dalje je, međutim, podijeljena oko Mubarakovog naslijeđa i rezultata 30-godišnje vladavine. Mnogi su mu zahvalni što su 3 decenije živjeli u miru, drugi ga krive što je Egipat za njegove vladavine ogrezao u korupciji, izgubio ugled i status na Srednjem istoku, a populacija dovedena na rub siromaštva.

Presuda je izrečena u osjetljivom političkom trenutku i najvjerovatnije neće označiti definitivan kraj Mubarakove ere. Mnogi su razočarani izborom koji je pred njima 16. I 17. juna ove godine, kada će u drugom krugu predsjedničkih izbora odlučivati između islamističkog kandidata Mohameda Morsija i svojedobnog Mubarakovog saveznika, bivšeg premijra Ahmed Shafiqa.

FOTOGALERIJA:XS
SM
MD
LG