Linkovi

Mubarak dao ostavku, napustio Kairo


Mubarak dao ostavku, napustio Kairo
Mubarak dao ostavku, napustio Kairo

Mase ljudi na trgu Tahrir uzvikuju Sloboda, Sloboda, nakon sto je objavljeno da je Hosni Mubarak predao vlast

Egipatski predsjednik, već trideset godina na vlasti, Hosni Mubarak, je dao ostavku na položaj, objavio je podpredsjednik Omar Suleiman, koji je ujedno rekao da vojska preuzima vlast.

Objava je stigla u trenucima dok je na stotine hiljada prosvjednika, koji gotovo tri nedjelje traže ostavku Mubaraka i promjenu vlasti, od noćas nastavilo demonstrirati ulicama Kaira, ali i drugih egipatskih gradova. Nakon što je stigla objava o Mubarakovoj ostavci, cijelim Kairom su se prolomile ovacije i uzvici podrške njegovom odlasku.

Američki predsjednik Barack Obama je rekao da je Hosni Mubarak odgovorio na glad egipatskog naroda za promjenom, ali je upozorio da je ovo samo početak tranzicije u toj zemlji.

Predsjednik Obama je rekao da predstoje teški dani, ali da je uvjeren da će Egipćani naći odgovore na još neodgovorena pitanja, mirno i u duhu jedinstva. Egipćani su nas inspirirali koristeći se nenasiljem kako bi savili luk istorije ka pravdi. On je pozvao egipatsku vojsku da osigura mirnu tranziciju, štiteći prava naroda, ukidajući zakon o vanrednom stanju, i revidirajući ustav, otvarajući put ka slobodnim i poštenim izborima. Američki predsjednik je dodao da će Sjedinjene države i dalje biti prijatelj i partner Egipta, i da su spremne pružiti svaku vrstu pomoći potrebnu za mirnu tranziciju ka demokraciji.

Vojska je rasporedjena trgom Tahrir još od jučer, kao i oko državne televizije, i predsjedničke palate u kairskom naselju Heliopolis.
XS
SM
MD
LG