Linkovi

Mreža X planira da odobri političko oglašavanje


Navedeno da će pod zabranom ostati sadržaji koji šire neistine ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u izborni proces. (Foto: AFP/ Chris Delmas)
Navedeno da će pod zabranom ostati sadržaji koji šire neistine ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u izborni proces. (Foto: AFP/ Chris Delmas)

Društvena mreža X, ranije poznata kao Twitter, objavila je da će odobriti političko oglašavanje američkih kandidata i političkih partija.

Saopšteno je i da će biti povećan broj članova tima koji će kontrolisati tu oblast uoči predsjedničkih izbora 2024.

Kompanija je objavila da će osnovati globalni centar za transparentnost oglašavanja koji će, kako je navedeno, korisnicima omogućiti da vide koje će političke oglase promovisati mreža X.

Navedeno da će pod zabranom ostati sadržaji koji šire neistine ili dovode u pitanje povjerenje javnosti u izborni proces.

Agencija Reuters piše da bi dozvola političkog oglašavanja na mreži X mogla da poveća prihode u trenutku kada su se brojni oglašivači povukli ili smanjili potrošnju zbog bojazni od pojave neprikladnih sadržaja.

Društvenu mrežu X, kao i druge platforme, kritikuju stručnjaci i članovi Kongresa - navodeći da ne čine dovoljno u sprječavanju širenja neistina tokom glasanja.

Od prelaska u vlasništvo milijardera Elona Muska, navodi Reuters, mreža X se suočava sa sumnjama da je spremna za izazov predsjedničkih izbora novembra 2024, pogotovo nakon otpuštanja hiljada zaposlenih, koji su radili u timovima za provjeru istinitosti sadržaja i cyber bezbjednost.

U periodu pre promene vlasništva bivši Twitter je 2019. uveo zabranu političkog oglašavanja.

Januara 2023. zabrana je ukinuta i odobreni su oglasi koji su, kako je tada navedeno, podizali svijest o značajnijim temama poput registracije birača.

XS
SM
MD
LG