Linkovi

Može li novčić od hiljadu milijardi dolara spasiti Sjedinjenje Države od finansijskog kolapsa?


Ilustracija
Ilustracija

Nakon što je doveo Sjedinjene Države na period od dvije sedmice do potencijalnog neizmirenja duga, Kongres je u srijedu bio i na ivici dogovora kojim će se kriza izbjeći do novembra, usvajanjem malog povećanja dozvoljenog limita zaduživanja federalne vlade.

Mjera neće doprinijeti prevazilaženju ozbiljnih podijela između demokrata i republikanaca oko toga kako dugoročno izbjeći neizmirenja dugovanja zemlje. Takođe, vjerovatno će do polovine novembra zakonodavci zadržati pozicije na istim borbenim linijama.

To znači da će se Bidenova administracija i njeni kongresni demokratski saveznici vratiti u krizno raspoloženje, tražeći načine da izbjegnu katastrofalno neizvršenje finansijskih obaveza zemlje.

Kada se to dogodi, jedna od nekonvencionalnih opcija, koja je posljednjih sedmica stekla podršku, vjerovatno će se ponovo pojaviti: kovanje platinastog novčića od hiljadu milijardi dolara kako bi se Ministarstvu finansija osigurala sredstva potrebna za plaćanje računa zemlje u narednim mjesecima.

Plan

Plan je jednostavan, tvrde njegovi zagovornici. Ministrica financija Janet Yellen naredila bi Američkoj kovnici novca da kreira jedan novčić vrijedan hiljadu milijardi dolara. Platinasti novčić bi se zatim transportovao u Federalne rezerve, nacionalnu centralnu banku, i stavio na depozit na tamošnji račun Ministarstva finansija. Tada bi, kada je to potrebno, Ministarstvo finansija izvlačilo sredstva s računa za plaćanje državnih računa.

Kontroverzni potez oslanja se na zakonska ovlaštenja ministra finansija da odobri kovanje platinastih novčića "u skladu sa specifikacijama, dizajnom, vrstama, količinama, apoenima i natpisima koje ministar, prema svom nahođenju, može propisati s vremena na vrijeme".

Iako može zvučati fantastično, činjenica da je novčić od hiljadu milijardi dolara dio razgovora u Washingtonu najbolje opisuje koliko je napeta borba oko limita duga, gornje granice koliko se Ministarstvo finansija može zadužiti.

Bliži se rok

Nema rasprave o tome treba li povećati granicu duga ili ne. Lideri obje stranke insistiraju na tome da se vladi mora omogućiti da pozajmi novac koji joj je potreban za plaćanje računa. Borba se vodi oko toga kako bi to trebalo uraditi.

Republikanci zahtijevaju od demokrata da iskoriste kompliciranu proceduru poznatu kao "Rekonsilijacija budžeta" kako bi glasali o granici duga. Demokratski lideri odbacili su taj prijedlog, rekavši da oduzima previše vremena i da bi zemlju mogao opasno približiti tački neizvršenja obaveza.

Zabrinutost da bi zemlja mogla nenamjerno da se dovede do neizvršenja obaveza zbog nepovoljnih vremenskih rokova učinila je ideju o novčiću od hiljadu milijardi dolara privlačnijom za neke, jer bi se, po svemu sudeći, mogla izvršiti vrlo brzo.

Pravna rupa

Ove sedmice, Philip Diehl, bivši direktor Američke kovnice novca, objasnio je za novinsku web stranicu "Axios" da će biti moguće dizajnirati i iskovati novčić od hiljadu milijardi dolara za nekoliko sati. Kovnica ima dovoljno zaliha platinastih "praznih" kovanica i lako bi mogla ponovno konfigurirati kalup koji se koristi za proizvodnju postojeće platinaste komemorativne kovanice od 1 dolara.

Pravni statut koji daje ministru finansija ovlaštenje da izradi kovanicu od hiljadu milijardi dolara ubačen je u račun za izdvajanja od 750 stranica 1996. godine i nikada nije trebao biti korišten za sprječavanje fiskalne katastrofe.

Razlog zašto je zakon precizirao da je ovlaštenje ministra finansija za izdavanje novih vrsta novčića ograničeno na one izrađene od platine, je u tome što su već postojala pravila koja ograničavaju mogućnost izrade kovanica od metala koji su se u prošlosti koristili za novac: zlata, srebra i bakra.

Platinaste kovanice izdane od strane Ministarstva finansija obično su komemorativne prirode i kupuju ih kolekcionari. Međutim, budući da zakon nije napisan na način koji izričito zabranjuje ministru finansija kovanje valute od platine, zagovornici te ideje kažu da to ostaje dostupna opcija u hitnim slučajevima.

Ideja nije nova

Ovo nije prvi put da postoje prijedlozi da se upotrebom kovanice od hiljadu milijardi dolara zaobiđe ograničenje duga. Tokom krize o gornjoj granici duga 2011. godine ideja se pojavila među nekim akademicima i političkim komentatorima, iako nije naišla na široko prihvaćanje.

Ideja je dobila dodatni zamah 2012. godine, kada je podržao dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i kolumnista New York Timesa Paul Krugman.

Zakonodavci su ideju shvatili dovoljno ozbiljno da je bilo kraćih napora da se usvoji zakon koji zabranjuje stvaranje takve kovanice 2013. godine, iako to nije uspjelo.

Mnogo se spekulisalo o tome kako bi novčić od hiljadu milijardi dolara mogao izgledati, ali na kraju, to ne bi bilo mnogo važno, jer ga gotovo niko nikada ne bi vidio. Novčić bi išao od kovnice novca do federalnih rezervi - vjerovatno do trezora u Banci federalnih rezervi New Yorka - i ostao bi tamo zauvijek.

Yellen se protivi

Čini se da je trenutno najveća prepreka planu sama ministrica finansija Janet Yellen. Prošle sedmice je odbacila tu ideju tokom svjedočenja pred Odborom za finansije Predstavničkog doma.

U utorak je u intervjuu za CNBC naglasila svoje protivljenje planu.

"Protivim se tome i ne vjerujem da bismo to trebali ozbiljno shvatiti", rekla je. "Zaista je trik."

"Potrebno je da Kongres pokaže da svijet može računati na to da će Amerika platiti svoje dugove. Platinasta kovanica ekvivalentan je zahtjevu Federalnim rezervama da se printa novac za pokriće deficita koje Kongres nije spreman pokriti izdavanjem duga. Kompromitira neovisnost federalnih rezervi, miješajući monetarnu i fiskalnu politiku. I umjesto pokazivanja da se Kongresu i administraciji može vjerovati da će plaćati državne račune, to čini upravo suprotno."

Pravni problem

Pristalice plana primijetit će jednu stvar koju Yellen nije rekla: da bi izrada kovanice bila nezakonita ili nelegitimna.

Ukoliko Kongres ne djeluje, neki tvrde da bi ministar finansija mogao biti zapravo obavezan koristiti svoja ovlaštenja za kovanje nove valute za plaćanje računa zemlje.

Dok plafon duga postavlja realno, zakonsko ograničenje iznosa novca koji vlada može posuditi, računi o potrošnji koje je usvojio Kongres, takođe, zakonski obavezuju administraciju da troši sredstva kako je Kongres odredio. Osim toga, 14. amandman Ustava precizira da se "validnost javnog duga Sjedinjenih Država... neće dovoditi u pitanje", što su neki pravni stručnjaci protumačili tako da bi dopuštanje neplaćanja duga bilo neustavno.

Rohan Grey, profesor prava na Univerzitetu Willamette, rekao je da uvjerenje, koje je iznijela Yellen o tome da je kovanica od hiljadu milijardi dolara "trik", ne bi bilo odbrana da je izrada kovanice jedino što stoji između Sjedinjenih Država i neizvršenja plaćanja.

"Ne možete reći smatram ovo glupim ili neugodnim, pa ću namjerno prekršiti Ustav", rekao je za Glas Amerike (VOA). "Njihova obaveza je da poštuju dugove prema 14. amandmanu i poštuju direktive Kongresa o potrošnji."

Manje od dva zla

Iako bi se kovanjem novčića od hiljadu milijardi dolara mogli izbjeći tehnički problemi državnog duga, neki stručnjaci brinu se o učinku koji bi takav radikalni prijedlog imao na percepciju javnosti.

Ideja je toliko "otkačena", rekao je Kenneth Kuttner, profesor ekonomije na koledžu Williams, da bi mogla potkopati vjeru koju obični ljudi, pa čak i sofisticirani učesnici na finansijskim tržištima, imaju u američkoj vladi.

"Oni tako loše upravljaju stvarima da moraju pribjeći tim trikovima kako bi izbjegli [podizanje] gornje granice duga?", rekao je za Glas Amerike (VOA). "To može izgledati loše za obične ljude i za finansijska tržišta."

XS
SM
MD
LG