Linkovi

Američki Kopti šokirani kontroverznim filmom


Koptska crkva u Californiji
Koptska crkva u Californiji
Kalifornijski koptski hrišćani kažu da su šokirani da je neko od egipatskih koptskih imigranata producirao uvredljivi i provokativni film koji je izazvao nasilne proteste širom muslimanskog svijeta. Taj film ustvari, kažu oni, potpuno narušava samu doktrinu njihove religije.

Juče je bio praznik u kptskoj crkvi, duhovnom domu hrišćanskih useljenika iz Egipta. Biskup Serapion obavljao je krštenja na dan posvećen jednom od najvažnijih svetaca ove kongregacije.

Ali, misli okupljenih Kopta bile su okrenute ka domovini, gdje su prošle sedmice buknuli protesti i proširili se širom muslimanskog svijeta. U Egiptu susjednoj Libiji smrtno su stradala četvorica američkih diplomata, a medju njima i ambasador Christopher Stevens.

Stevens je obećao da će saradjivati sa Libijcima i pomoći da svoju zemlju pretvore u demokratsku državu.

Protesti su potpaljeni jednim filmom u kojem je ismijan poslanik Muhammad. Film je proizveden u privatnoj produkciji, ali demonstranti za njega krive vladu Sjedinjenih Država.

Osoba za koju se smatra da stoji iza tog filma, Nakoula Basseley Nakoula, kaže za sebe da je koptski hrišćanin. Odslužio je zatvorsku kaznu zbog bankovne prevare i u subotu je priveden na ispitivanje zbog mogućeg kršenja uslovno pomilovanja. Sam film, kojeg većina muslimana smatra uvredljivim, nije, medjutim, protivzakonit - prema ustavnim odredbama o slobodi izražavanja.

Losandjeleski biskup Serapion i drugi američki koptski lideri ipak osudjuju spomenuti film.

Jer je taj film protivan našoj hrišćanskoj vjeri, jer smo mi protiv vrijedjanja ljudskih vjerovanja i osjećanja.

Film je široko osudjen i odbačen u cijeloj koptskoj zajednici, kaže Maher Said.

Mi ne govorimo loše ni o jednoj religiji.

Said dodaje da ga brine to što neki muslimani za sporni film okrivljuju sve koptske hrišćane na zapadu.

Članovi crkve kažu da ne poznaju navodnog filmskog autora Nakoula-u, te da američka koptska zajednica nema nikakve veze sa tim filmom. Ko god da je napravio taj film, kažu oni, ne predstavlja koptsku hrišćansku zajednicu - koja zahtijeva poštovanje svih religija.
XS
SM
MD
LG