Linkovi

Another Earth: Film o nama u drugom, alterantivnom svijetu i životu


Another Earth: Film o nama u drugom, alterantivnom svijetu i životu
Another Earth: Film o nama u drugom, alterantivnom svijetu i životu

Centralni lik je Rhoda Williams, talentovana mlada astro-fizičarka, koja sticajem okolnosti u saobraćajnom udesu skrivi smrt dvije osobe. Njen život postaje pshiloški pakao do dana kada se ta druga, alternativna zemlja pojavi na horizontu.

Šta bi bilo da postoji istovjetna kopija nas samih živeći alternativnim životom na nekoj alternativnoj planeti?

Film "Another Earth," odnosno "Druga zemlja" reditelja Mike-a Cahill-a, vrlo interesantna naučno-fantastična drama, istražuje upravo takvu mogućnost.

Centralni lik je Rhoda Williams, talentovana mlada astro-fizičarka, koja sticajem okolnosti u saobraćajnom udesu skrivi smrt dvije osobe. Njen život postaje pshiloški pakao do dana kada se ta druga, alternativna zemlja pojavi na horizontu. I zemlja i njeni stanovnici su istovjetna kopija našeg svijeta. Za mnoge takva realnost je obeshrabrujuća. Za Rhodu Williams to je nada.

William Mapother
William Mapother

Nakon izlaska iz zatvora zbog saobraćajnog udesa, živi u roditeljskoj kući, izolovana od svijeta, nemajući snage da oprosti samoj sebi. Na drugoj zemlji, istovjetnoj našem svijetu, njen život mogao bi teći drugačijim tokom. Mogla bi automobilom koji je vozila skrenuti, izbjeći sudar u kojem su poginuli majka i dijete. Na toj drugoj zemlji mogla bi živjeti onako kako se nadala da će živjeti, kako je željela živjeti.

Putovanje na drugu, alternativnu zemlju, putovanje koje mijenja dotadašnja životna iskustva, o čemu Rhoda saznaje iz jednog oglasa, ona nije u stanju platiti. Ono što može je učestvovati u pismenom natječaju čija je nagrada takvo putovanje. Piše svoj rad, svoj esej i pobjeđuje, dobiva nagradu.

Brit Marling
Brit Marling

U međuvremenu, čekajući završetak natječaja, Rhoda, pokušavajući se iskupiti, odlazi suprugu i ocu majke i djeteta čiju je smrt skrivila da se izvini i zamoli za oprost. Nema snage za tako nešto i pretvara se da traži posao kao kućna pomoćnica. U vrijeme saobraćjnog udesa bila je maloljetna, njen identitet ostao je skriven, nepoznat Johnu, unesrećenom ocu i suprugu, i on je, ne znajaući da je upravo ona krivac za gubitak njegovih najmilijih, unajmljuje. Prijateljstvo polako raste među njima, a zatim prerasta u nešto više. Kada Rhoda saopšti Johnu da je, kao nagradu, dobila putovanje na drugu, alternativnu zemlju, on nastoji ostati hrabar, a zapravo pati jer osjeća da ponovo gubi nekog bliskog.

Što se dešava dalje...?

Bolje je pogledati film, nego sada ispričati.

Villiam Mapother, tumačeći vrlo uvjerljivo lik Johna Burroughsa, oca i supruga razdiranog bolom, kaže da je mu je film, mada fantazija i fikcija, omogućio puni glumački izraz:

„Scenario je od nas tražio da zamislimo i da se uklopimo u vrlo neobičnu ideju o postojanju još jedne istovjetne zemlje, našeg još jednog života. Za tumače likova to je značilo, glumiti ne nešto imaginarno, nego nas same, nešto vrlo realno.“

Brit Marling nije glumila ranije. Ipak, tumačeći lik Rhode Williams pokazala je zavidan glumčki senzibilitet. Ona je i ko-autor scenaria i producentica filma. Scenario je, kako kaže, nastao kao pokušaj susretanja sa samim sobom i objašnjava:

„U ovom slučaju, to je bila ideja o oprostu i pojedincima koji stoje pred ogromnim iskušenjem ponirući u same sebe i tražeći unutarnju snagu da oproste onom drugom koji se guši u vlastitoj krivnji i ne može sam sebi oprostiti.“

Mike Cahill
Mike Cahill

Film je snimljen u stilu dokumentarca i ručnom kamerom, što mu je dalo ton realnosti, a filmsku fikciju učinilo prihvatljivom gledateljima.

Reditelj Mike Cahill ističe:

„Mislim da smo se sa scenarijem poptuno saživjeli. Ideja o osobi koja traži svoje drugo ja, a istovremeno ponire i u naša najintimnija iskustva, pružila nam je priliku da izrazimo fantazije koje imamo kao humana bića.“

"Druga zemlja" je, po ocjenama kritičara i utiscima gledatelja, unikatna, senzibilna drama koja izaziva mnoga pitanja i nudi vrlo provokativan, višeslojan kraj. Film je koštao manje od 100.000 dolara, a na posljednjem Sundance festivalu, najpoznatijem američkom festivalu malih i alternativnih filmova, nagrađen je sa dvije prestižne nagrade.

XS
SM
MD
LG