Linkovi

Patsy Cline i Babe Ruth - vječne američke legende


Patsy Cline i Babe Ruth - vječne američke legende
Patsy Cline i Babe Ruth - vječne američke legende

Gotovo 50 godina nakon njene smrti, glas Patsy Cline i dalje privlači obožavatelje

Povijesne kuće širom Amerike privlače turiste koji se žele povezati s njihovim bivšim stanarima. Dvije od najpopularnijih prostrani su domovi prilično različitog karaktera: Graceland, Elvisa Presleyja te Mount Vernon, imanje prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona. No, ima i manjih povijesnih kuća posvećenih očuvanju uspomena na slavne osobe koje su ih nekoć nastanjivale.

Gotovo 50 godina nakon njene smrti, glas Patsy Cline i dalje privlači obožavatelje. Prije nego što je postala jedna od najomiljenijih ženskih pjevačica u Americi, Patsy Cline je, od svoje 16. godine, živjela u maloj, četverosobnoj kući u Winchesteru u Virginiji, s majkom, bratom i sestrom. Taj je dom sada pretvoren u Povijesnu kuću Patsy Cline. Judy Sue Huyett-Kempf direktorica je ovog mini-muzeja: "Kad je ovdje doselila, pjevala je na natjecanjima lokalnih talenata i crkvenim događanjima, nekad pod imenom Jenny Hensley, a nekad kao Virginia Hensley".

Svaka prostorija u kući sadrži nešto što je pripadalo Patsy Cline: čajnik u blagovaonici, ručno izrađeni pokrivač u spavaćoj sobi, par crvenih stolica u kuhinji i još mnogo toga. Patsyina sestrična Patricia Brannon ponekad radi kao vodič kroz kuću. Šest godina mlađa od Patsy, ona ju je kao dijete ovdje često posjećivala. Kuća je obnovljena uglavnom po njenim sjećanjima, onako kako je izgledala u kasnim četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Patricia je sretna što Winchester napokon odaje počast njenoj rođakinji. Patsy Cline poginula je u avionskoj nesreći kad joj je bilo samo 30 godina. Pokopana je u Winchesteru. Baltimore u saveznoj državi Maryland, mjesto rođenja nekadašnje zvijezde baseballa, Babe Ruth, odaje počast još jednom američkom velikanu. Babe Rutha mnogi smatraju najboljim igračem baseballa u američkoj povijesti. Mike Gibbons direktor je Muzeja Babe Ruth, kuće u kojoj se ovaj sportaš rodio 1895. godine. On kaže da je Babe bio prva sportska superzvijezda: "On je prvi sportaš koji je ikada imao agenta. I prvi koji se u medijima počeo pojavljivati u reklamama za razne proizvode".

Kuća od cigle u kojoj je rođen nalazi se u radničkoj četvrti Baltimorea. Šezdesetih godina bila je predviđena za rušenje, međutim, građani Baltimorea uspjeli su je spasiti i obnoviti. Sad je već skoro 40 godina otkako je otvorena za javnost. Kuća je zapravo pripadala njegovom djedu i baki. Spavaća soba u kojoj je Babe Ruth rođen i ulaz u kuću obnovljeni su i namješteni točno onako kako su izgledali kad su oni u njoj živjeli. Tri okolne zgrade koje je grad spasio od rušenja pružile su dodatni prostor za razne predmete koji su pripadali ovom slavnom baseball igraču: od njegove prve rukavice do onih iz njegove rane karijere te iz doba kad je postao slavan. Također u Baltimoreu nalazi se i kuća Edgara Allana Poea. Uska dvokatnica od cigle danas se nalazi u siromašnom dijelu grada. No, 1830-ih godina u njoj je živio jedan od najslavnijih američkih pjesnika. Jeff Jerome kustos je njegovog doma koji je danas također muzej: "Kad je Poe doselio ovdje bilo mu je otprilike 25 godina. Tu je živio sa svojim rođacima, Henryjem i Virginijom, svojom tetom Marijom Clemm i svojom bakom".

Njegova soba na tavanu namještena je u stilu s onim kako je – prema povjesničarima - izgledala u njegovo vrijeme. U kući se nalaze i neki njegovi predmeti: teleskop, porculansko posuđe iz njegove kuće u Richmondu u Virginiji te stolica na kojoj je sjedio kad je pisao svoju poeziju. Kustos Jerome kaže da Poeov muzej dolaze posjetiti turisti iz cijelog svijeta, neki čak i iz Kine, poput 16-ogodišnje pjesnikinje koja je bila doputovala s ocem u Ameriku samo – kako je rekla - da bi posjetila Poeovu kuću i grob. Međutim, kaže kustos Jeff Jerome, sljedeće godine turistima možda neće više biti moguće posjetiti dom ovog pjesnika. Naime, grad Baltimore ukinuo je financiranje kuće nakon lipnja 2012. Još se, kaže kustos Jeff Jerome, pokrivaju preostalim sredstvima iz dodatna dva fonda. On se, međutim, nada da će, prije nego što se potroši sav novac, netko reagirati i pomoći im da održe ovaj povijesni dom i muzej otvorenim za javnost.

XS
SM
MD
LG