Linkovi

Dan majki bi mogao podstaknuti ekonomski rast


Dan majki bi mogao podstaknuti ekonomski rast
Dan majki bi mogao podstaknuti ekonomski rast

Posljednjih devet mjeseci prodaja u Sjedinjenim državama se konstantno povećava, u trenucima dok se ekonomija oporavlja. Dan majki predstavlja veliki dio prodaje i profita u mjesecu maju.

Dan majki je popularan proljetni praznik u Sjedinjenim državama, kada se obitelji okupljaju u čast majki, kojima poklanjaju čestitke, cvijeće i čokolade. To je također i jedan od najvažnijih praznika za prodavnice i ekonomiju. Nakon nekoliko godina smanjene prodaje, prodavači u prvom kvartalu ove godine vide znakove ekonomskog rasta. Oni računaju na veću prodaju za Dan majki kako bi postakli ekonomiju.

Trish Schutz je suvlasnica mađarske prodavnice čokolade Kron u Washingtonu.


Možda ne izgledaju najbolje, ali su napravljene od putera, ruma, šlaga i čokolade.

Kao i mnoge druge prodavnice u Sjedinjenim državama, kompanija Kron je osjetila dio recesije. U posljednjih nekoliko godina, prodaja je opadala. Ali Dan majki je veliki praznik u Sjedinjenim državama, kada se majkama poklanjaju čokolade, cvijeće i čestitke. Trish Schutz se nada većoj prodaji.

Prošla godina je bila loša. Ove godine već vidimo da se prodaja vraća. Mnogo bolje stojimo od januara ove godine nego prošle godine, kaže gospođa Schutz.

Ona ima razloga da bude optimistična, s obzirom na podatke Nacionalne federacije prodavača, koja prati prodaju u Sjedinjenim državama. Posljednjih devet mjeseci prodaja u Sjedinjenim državama se konstantno povećava, u trenucima dok se ekonomija oporavlja. Dan majki predstavlja veliki dio prodaje i profita u mjesecu maju. Ellen Davis je potpredsjednica te federacije.

Očekujemo da ove godine prodaja za Dan majki bude gotovo ista kao i prije recesije. To znači da će prosječna osoba potrošiti oko 140 dolara za majku na ovaj praznik, a to opet znači da će ukupna prodaja dostići 16 milijardi dolara. To je blizu brojevima koje smo vidjeli 2007 prije nego je ekonomija doživjela krah, kaže Ellen Davis.

Federacija prodavača navodi da će se kupci ove godine vratiti skupljim poklonima za Dan majki, kao što su odjeća, nakit, te elektronski uređaji, kao što su prenosni kompjuteri i mobiteli. Ali glavni pokloni su i dalje čestitke i cvijeće. Johnsons Florist je jedna od najstarijih cvjećara u Washingtonu. Oni se pripremaju za ovaj užurbani vikend. Don Schrim ovdje već 50 godina radi kao cvjetni dizajner. On kaže da je Dan majki jedan od najprometnijih praznika.

To je vjerovatno najveći praznik za vikend. Pretpostavljam da svako ima majku, tako da je to veoma specijalan dan, kaže on.

Veća prodaja za Dan majki bi bila dobra vijest za američku ekonomiju. Federacija prodavača navodi da prodaja predstavlja dvije trećine američkog bruto nacionalnog prihoda i prodavači zapošljavaju više od 20 miliona ljudi. Ekonomisti kažu da je oživljavanje prodaje od ključne važnosti za ekonomski oporavak. A za to bi ove godine mogli zahvaliti upravo majkama.

XS
SM
MD
LG