Linkovi

Dok civili pate, borba za Mosul i dalje traje


Ujedinjeni narodi navode da je I do 20 hiljada civila vjerovatno još uvijek zatočeno u starom dijelu Mosula kojeg drži Islamska država, dok se iračke snage bore da zauzmu taj posljednji dio grada širok samo 150 metara. Obitelji koje iz tog dijela grada izlaze gladuju, bolesne su I suočene su sa neizvjesnom budućnosti. Na licu mjesta u Mosulu se nalazi naša novinarka Heather Murdock.

Obitelji izlaze iz starog dijela grada pregladnjele I dehidrirane. Jedna žena je kolabirala, I kaže da više nije mogla hodati po velikoj vrućini. Druga žena je pala kada je shvatila da je beba koju je držala u rukama, njena šestomjesečna kćerka, mrtva. Vojnici kažu da su neke od tih obitelji rođaci pripadnika ISILa, ali niko to otvoreno ne priznaje. Dok bježe od rata, svi su u ozbiljnoj opasnosti. Iračke snage navode da se posljednjih dana čak 38 bombaša samoubica preobuklo kao izbjeglice, da su pokušali pobjeći I onda se digli u zrak kada su se približili iračkim snagama. Većina napadača su samo sebe digli u zrak, ali su također osakatili ili ubili I neke vojnike I civile. Dok obitelji prelaze preko prve linije fronta, vojnici odvajaju muškarce od žena, djece I starih radi pregleda. Dok se ostatak militanata bori protiv iračkih snaga, mnogi pokušavaju pobjeći zajedno sa izbjeglicama.

Pogodili su nas tokom napada, I ostali smo pod ruševinama, a nakon toga smo napustili to mjesto. Trojica nepoznatih muškaraca su pobjegli sa nama. Vojnici su ih uhapsili. Bili su to mladići. Oni su ih odveli, kaže jedna Iračanka.

Irak nema namjeru da kazni cijele obitelji zbog akcija samo jednog člana. Ali vlasti kažu da je od sada gotovo neizbježno da će se oni, koji su obiteljski povezani sa osobama za koje se zna da su pripadnici ISILa, suočiti sa izolacijom I moguće zlostavljanjem.

Militanti Islamske države su u međuvremenu započeli protunapade u Mosulu u Iraku I Raqqi u Siriji, nakon napredovanja vojski koje se bore protiv te jihadističke grupe u oba ta grada. Milianti su izveli protunapad u starom gradu u Mosulu I u jednom selu južno od njega, pri čemu je ubijeno nekoliko osoba, među njima dvoje iračkih novinara koji su izvještavali o borbama, navodi se u izjavi jednog iračkog vojnog zvaničnika. On je rekao da je današnji ISILov napad na sjevernoj granici grada u starom gradu potisnuo iračku vojsku za oko 75 metara, I da su ekstremisti zaprijetili da će smanjiti napredovanja vladinih snaga I u drugim dijelovima tog gusto naseljenog dijela. Predstavnica UNa za humanirana pitanja u Iraku, Lise Grande je za francusku novinsku agenciju rekla da se u dijelovima Mosula kojeg još drži ISIL vjerovatno nalazi I do 15 ili čak 20 hiljada civila. U Siriji, UN procjenjuje da je između 50 I 100 hiljada civila zatočeno sa militantima ISILa unutar Raqqe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG