Linkovi

Dok i dalje traju žestoke borbe, da li je oslobađanje Mosula neizbježno?


Nekoliko posljednjih dijelova iračkog grada Mosula koje drži Islamska država je možda najteže preuzeti jer militanti pružaju jak otpor kako bi zadržali grad koji je već tri godine njihovo glavno uporište u Iraku. Iračke snage koje su podržale Sjedinjene države se od oktobra bore da preuzmu Mosul. Ofanzivu usporava prisustvo civila u gradu. Ali usprkos žestokoj bitki koja predstoji, zvaničnici i promatrači su uvjereni u pobjedu u danima koji dolaze.

Dronovi kojima operira iračka državna policija su tokom vikenda pogodili, kako navode zvaničnici, skladišta municije Islamske države u zapadnom Mosulu. Video snimci pokazuju kako obitelji bježe iz oblasti Tammuz kako bi se pridružile stotinama hiljada civila koji su raseljeni iz tog dijela još od februara. Borci Islamske države su pomiješani sa civilima i koriste ih kao ljudske štitove.

Danas se fokusiramo na oslobađanje na stotine obitelji i osiguravanje prolaza kako bi ih premjestili, kaže oficir iračke vojske, iz službe za borbu protiv terorizma.

Stanovnici koji su oslobođeni iz ruku militanata izražavaju olakšanje.

Ali jedan 70-godišnji čovjek je odbio napustiti dom sa svojom obitelji.

Vjerujem u sudbinu. Jučer je padala kiša metaka i jedan vojnik mi je došao i rekao: želimo ići dalje, ali smo zabrinuti za tebe. Rekao sam im da ću ja ići dalje prije njih, jer vjerujem u Boga.

Islamska država se također koristi napadačima samoubicama kako bi spriječila napredovanje vladinih snaga. Jedan irački vojnik je sa svojim buldožerom spriječio jedan samoubilački napad.

Došao je iz jedne poprečne ulice i nije znao kuda da ide. Našli smo se licem u lice. Pokušao je da pobjegne od mene, ja sam ga blokirao i on se digao u zrak.

Islamska država još uvijek kontrolira oko 8 kvadratnih kilometara zapadnog Mosula, uključujući i gusto naseljeni stari grad u kojem uske ulice otežavaju borbe. Specijalni izaslanik UN-a za Irak je jučer Vijeću sigurnosti međutim rekao da je oslobađanje Mosula neizbježno.

Dani za takozvani kalifat ISIL-a su odbrojani zahvaljujući hrabrosti i patriotizmu iračkih snaga sigurnosti, uključujući mobilizacijske snage, snage Pešmerga i plemenske volontere, kao i ustrajnosti iračkog naroda.

Vojna pobjeda međutim dolazi uz visoku cijenu za iračke civile. Oko 660 hiljada ljudi je raseljeno iz Mosula otkako je operacija započela u oktobru. Gotovo pola miliona njih je iz zapadnog Mosula.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG