Linkovi

I dalje neriješen Zakon o borcima


Arhiv - Borci pred Parlamentom FBiH
Arhiv - Borci pred Parlamentom FBiH

Ratni veterani nisu zadovoljni ishodom sjednice parlamentarne Komisije koja ima zadatak da usaglasi različito usvojene tekstove Zakona o demobilisanim borcima.

Predstavnici demobilisanih boraca su ušli su zgradu Vlade FBiH u Mostaru kako bi od članova Komisije dobili pojašnjenja o tome šta je usaglašeno na sjednici, a po izlasku su bili nezadovoljni, javlja N1.

Kako mediji javljaju, na sjednicu je došlo šest od deset članova Komisije.

Situacija u Mostaru je bila napeta, a veliki broj policajaca nalazio se ispred ulaza u zgradu Vlade FBiH, gdje je bila i grupa ratnih veterana.

„Ponovo je Komisija dala prolaz osnovnom tekstu tekstu Zakona koji je predložen od strane Federalne vlade, a koji je usvojen u oba doma, u Zastupničkom domu i Domu naroda”, rekao je predsjednik Komisije Jasenko Tufekčić nakon sjednice Komisije. „Dali smo prolaz i amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i Domu naroda.”

Dodao je da je sve urađeno kao i na prošloj sjednici, a da je danas samo potvrđeno. N1 javlja da Tufekčić nije spominjao borački dodatak od 6 maraka po danu učešća u ratu, a što je zahtjev jednog od boračkih udruženja.

Prema riječima Tufekčića, svi članovi Komisije će sutra ujutro pismeno dobiti šta su sve usaglasili prisutni članovi.

„Još jednom ću sa njima provjeriti je li to to što smo se 100 posto dogovorili”, kaže Tufekčić.

Održavanje sjednice parlamentarne se održava u zgradi Vlade FBiH u Mostaru, a ne u Parlamentu FBiH u Sarajevu, što je inače običaj.

Mediji javljaju da su borci nezadovoljni epilogom sjednce i najavili su blokadu na graničnom prijelazu Bijača, ali da to još nije potvrđeno.

XS
SM
MD
LG