Linkovi

Dan žalosti u Mostaru zbog avionske nesreće


Mostar

U Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas je Dan žalosti zbog poginulih u avionskoj nesreći koja se dogodila proteklog vikenda.

Komemoracija će biti održana u 12.30 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. Stari most je sinoć u 21 sat ostao u mraku, dok je luk mosta obasijalo pet zvijezda u znak počasti žrtvama nesreće.

Pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović i troje djece – brat i sestra Luka i Lana Lovrić, te Arman Hadžiomerović - poginuli su u subotu kada se mali avion tokom panoramskog leta srušio na južnoj strani Mostara.

Avion je tog dana letio u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata” koja je trebala da traje i u nedjelju.

Zastave u Mostaru i Hercegovačkom neretvanskom-kantonu su spuštene danas na pola koplja. Obaveza medija je da sadržaj prilagode Danu žalosti.

Mjesto avionske nesreće
Mjesto avionske nesreće

Istraga o nesreći u nadležnosti je Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH). Uzrok nesreće još se utvrđuje, a istragom rukovodi tužiteljica Diana Kajmaković. Ostaci aviona su sklonjeni sa mjesta nesreće i predmet su vještačenja.

Iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH kažu da je avion, koji je korišten za panoramski let iznad Mostara, imao potrebne dozvole, kao i da je servisiran prošlog mjeseca.

Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH, kazao je sinoć u emisiji Pošteno na Federalnoj televiziji da bi uzrok nesreće trebao biti utvrđen u narednih 30 dana. Naveo je da starost aviona nije bitna ukoliko je bio ispravan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG