Linkovi

Komisijska istraga: Infarkt pilota osnovni uzrok avionske nesreće u Mostaru


Salko Begić, glavni istražilac u istrazi o uzroku avionske nesreće
Salko Begić, glavni istražilac u istrazi o uzroku avionske nesreće

Srčani udar pilota osnovni je uzrok avionske nesreće kod Mostara prošlog mjeseca u kojoj je poginuo pilot, mladić i troje djece. Ovo je rezultat istrage komisije koju je formiralo Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine (BiH).

„Po obdukciji, pilot je je već smrtno bio stradao prije udara na zemlju. Poslije je uslijedio požar, a u plućima i ostalim dišnim organima nije nađen dim. Stent koji je nađen on je već bio začepljen”, kaže Salko Bekić, glavni istražilac u komisijskoj istrazi.

Pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović i troje djece – brat i sestra Luka i Lana Lovrić, te Arman Hadžiomerović - poginuli su 13. maja kada se mali avion tokom panoramskog leta srušio na južnoj strani Mostara.

Manji avion je letio u okviru manifestacije Otvoreni dani u organizaciji „Aerokluba 1949” iz Mostara sa namjerom populazacije vazduhoplovnih aktivnosti.

Begić kaže da istragom utvrđeno pilot nije prijavio zdravstveno stanje na zadnjem liječničkom pregledu, iako mu je ugrađen stent nakon prethodnog srčanog udara. Liječničko uvjerenje kategorije „2” pilotu je izdato prošlog ljeta i pilot je imao je važeću letačku dozvolu, navodi se u istrazi.

Bez traženja odobrenja

Prema istrazi, „Aeroklub 1949” bio je inicijator i organizator manifestacije. Međutim, od Direkcije za civino vazduhoplovstvo, kako kaže Begić, nije traženo odobrenje, što je ozbiljan prekršaj.

Mjesto nesreće u južnom dijelu Mostara
Mjesto nesreće u južnom dijelu Mostara

Inspekcija Direkcije, kako kaže, ne bi dozvolila provođenje manifestacije na način na koji je organizovana.

U nalazu istrage navodi se i sljedeće: „Analizom akivnosti organizatora i sudionika manifestacije, evidentno je da su sve službe na aerodromu, kontrola letenja, akreditirani predstavnici, Aerokluba bili upoznati sa predstojećim aktivnostima, njihovim ulogama i da su sve aktivnosti provedene u skladu sa dogovorima.”

Istraga je utvrdila da je avion bio u ispravnom stanju, a da je posljednja provjera o plovidbenosti izdata deset dana prije nesreće.

Istražilac Begić kaže da je pilot avionom izveo 12 letova i da nije bilo nikakvih registrovanih primjedbi na bilo kakve ispravnosti. Iako se nalazilo pet osoba u avionu, odnosno jedna više od dozvoljene, težina u polijetanju nije odstupala od granice dozvoljene.

Ova komisijska istraga je obavljena sa ciljem da se utvrdi uzrok, dok Tužilaštvo BiH neovisno provodi istragu sa ciljem utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG